Η Γέννηση ενός Έθνους (Birth of a Nation)

Αγγελική Στελλάκη Απρίλιος 20, 2017 0

Ο Νέιτ Πάρκερ γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην πραγματική ιστορία μιας εξέγερσης μαύρων στην Αμερική πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

the-birth-of-a-nation-5

Αφροαμερικανός πάστορας, σκλάβος σε φυτεία στις ΗΠΑ βλέπει γύρω του τους άλλους Αφροαμερικανούς να υποφέρουν. Αποφασίζει να ανάψει τη σπίθα της εξέγερσης, μιας εξέγερσης που θα καταλήξει να πνιγεί στο αίμα.

Η πορεία της ταινίας υπήρξε ένα τεράστιο rollercoaster: από τον θρίαμβο στο Σάντανς και τις συζητήσεις για οσκαρική πορεία, μέχρι το σκάνδαλο που ξέσπασε γύρω από τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη.

26-birth-of-a-nation-3.w1200.h630

Η Γέννηση Ενός Έθνους (ο τίτλος είναι μία ξεκάθαρη -και έξυπνη- αναφορά στην ταινία του Γκρίφιθ) είναι καλογυρισμένη και γεμάτη ένταση, έχει όμως άλλα προβλήματα: ηρωοποιεί έναν χαρακτήρα προβληματικό, δικαιολογώντας -καθώς τον μετατρέπει σε ήρωα- τη βία και τη σφαγή.

Τελικά το Birth of a Nation δεν επιλέχθηκε για τα Όσκαρ -με την Ακαδημία να προτιμά το σκάλες ανώτερο «Moonlight». Δικαίως. Όχι, δεν θα ήταν αυτή η κατάλληλη ταινία να κερδίσει Όσκαρ σε μία χρονιά φυλετικών εντάσεων στις ΗΠΑ και με τον Τραμπ εκλεγμένο πρόεδρο.

Αφήστε ένα σχόλιο »