Αιώνια μελαγχολία

Κατερίνα Καρά Μάιος 5, 2017 0

7 BORN TO BE BLUE

«Δε θέλω καριέρα Ντικ! Αν ήθελα καριέρα θα ’βρισκα καμιά δουλειά. Το μόνο που θέλω είναι να παίζω μουσική», ουρλιάζει ο τρομπετίστας  Τσετ Μπέηκερ, ο αποκαλούμενος και «Τζέημς Ντην της τζαζ» τη δεκαετία του 1950, στον επί 13 έτη συνεργάτη του Ντικ Μποκ.

Η ταινία του Robert Budreau με τίτλο  BORN TO BE BLUE μπορεί να χαρακτηριστεί με μία λέξη: γοητευτική. Και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό, οφείλοντας πάρα πολλά στο θαυμάσιο πρωταγωνιστικό ζεύγος των Ethan Hawke- Carmen Ejogo που ενσαρκώνουν αντιστοίχως,  τον δημοφιλέστατο μουσικό και τη σύντροφό του (σημειώστε πως ο χαρακτήρας που υποδύεται η εξαίρετη Ejogo είναι επινοημένος− ο ρόλος της αποτελεί ένα κράμα των γυναικών που πέρασαν απ΄τη ζωή του Μπέηκερ). Ο Hawke είναι εξαιρετικός, σε μία απ΄τις 3 καλύτερες ερμηνείες του μέχρι στιγμής (κατά προσωπική εκτίμηση− οι άλλες δύο πιστεύω πως είναι στο Dead PoetsSociety και στο πιο πρόσφατο remake του The Magnificent Seven), πλήρως ενταγμένος στο ρόλο του ερωτύλου και δηλωμένου ναρκομανή τρομπετίστα, ενσαρκώνει πειστικότατα, χωρίς αγιοποιήσεις, έναν καλλιτέχνη που προσπαθεί να ξαναβρεί τη ζωή και την τέχνη του, κυρίως τη δεύτερη, πράγμα καθόλου εύκολο όταν ο μισός χρόνος του περνάει μέσα στα αίματα και τα ολοσχερώς σπασμένα δόντια από εμπόρους ναρκωτικών, και ο άλλος μισός είναι ναρκωμένος μετά από «σουτάρισμα»  ηρωίνης…

Ο Μπέηκερ είχε την τύχη να γνωριστεί με θρύλους του χώρου, όπως τους Miles Davis (φοβερός τυπάς ο Kedar Brown), Dizzy Gillespie (ο Kevin Hanchard) αλλά και τον Charlie Parker (aka Bird) με τον οποίο συνεργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.

9 BORN TO BE BLUE

3 BORN TO BE BLUE

Ο Ethan Hawke, γοητευμένος απ΄τη τζαζ και τον Μπέηκερ− όπως πληροφορούμαστε στα πολύ ενδιαφέροντα extras του dvd της ταινίας− βούτηξε μέσα στο ρόλο και δεν δίστασε να κολυμπήσει, και επέπλευσε. Διότι το μεγάλο «σωσίβιό» του σ’αυτή την περιπέτεια είναι η υπέροχη Carmen Ejogo, άξια βράβευσης για την ερμηνεία της ως Τζέην Αζούκα: ηθοποιός στο επάγγελμα, με γονείς ακαδημαϊκούς, μία κούκλα, πανέξυπνη γυναίκα με απαράμιλλο στυλ, άνεση και επώνυμο που σημαίνει παλιά δόξα, όπως πληροφορεί τον Μπέηκερ στην αρχή της γνωριμίας τους.

Η Ejogo έχει διπλό ρόλο στην ταινία (υποδύεται τη σύζυγο του Μπέηκερ, Ελέην και την ηθοποιό που συνεργάζεται μαζί του στην ταινία που επρόκειτο να γυρίσουν στα 1966, με θέμα τον Μπέηκερ) και είναι ένα χάρμαεκρηκτική, πανέμορφη και διψασμένη για δημιουργία κι αναγνώριση. Βλέποντάς τους μαζί, επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μία φορά η σταθερά που ορίζει τη ζωή των ταλαντούχων και διάσημων «κακών παιδιών»: μπορούν να είναι όσο καθαρματάκια αντέχουν, αρκεί να υπάρχει δίπλα τους μία υπομονετική σύντροφος, που προγραμματίζει τις υποχρεώσεις τους και κρατάει τα μπόσικα. Χρειάζεται πολλή υπομονή, γερό στομάχι και αυτοπεποίθηση για ν’ αντέξει κανείς έναν δημιουργό που βρισκόταν σε καθημερινή συνομιλία με την κατρακύλα, βασανιζόταν απ΄τις απαραίτητες  ανασφάλειες κι ήταν επιρρεπής στον ποδόγυρο βεβαίως.

Εκτός του θαυμάσιου πρωταγωνιστικού δίδυμου, αξίζει να μνημονεύσουμε και την υπέροχη φωτογραφία και μουσική της ταινίας που συμβάλλουν στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας της εποχής. Ο Hawke πήρε και μαθήματα τρομπέτας για ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου, ασχέτως αν (κατά διαπίστωση γνώστη του μουσικού οργάνου), δεν έφτασε το παίξιμο του Μπέηκερ ούτε στο ελάχιστο, όπως δήλωσε γελώντας ο ίδιος ο ηθοποιός. Αξιοσημείωτη είναι και η ερμηνεία του Callum Keith Rennie, ο οποίος υποδύεται τον Ντικ Μποκ.

6 BORN TO BE BLUE

Trivia :

  • Ο Τσετ Μπέηκερ πέθανε στις 13/5/1988 στο Άμστερνταμ πέφτοντας απ΄το παράθυρο του δωματίου του. Ανιχνεύθηκε ηρωίνη στον οργανισμό του και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στο δωμάτιό του. Η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, απέκλειε την αυτοκτονία ή και την δολοφονία, παρ’ όλο που αρκετοί φίλοι του είχαν αντίθετη γνώμη επ’ αυτού.
  • Το 1989 ο Μπρούς Γουέμπερ έκανε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Lets Get Lost με θέμα τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.
  • Η ταινία κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd στην ελληνική αγορά, και ποτέ στις αίθουσες.

8 BORN TO BE BLUE

2 BORN TO BE BLUE

 

Αφήστε ένα σχόλιο »