«Suntan» ψήφισε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

cinepivates Μάρτιος 22, 2017 0

Όπως αναμενόταν, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «ψήθηκε» από το ελληνικό καλοκαίρι του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και έδωσε τα περισσότερα βραβεία της στο Suntan. Η ταινία απέσπασε συνολικά 6 βραβεία σε σύνολο 11 υποψηφιοτήτων, μεταξύ άλλων βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α Ανδρικού Ρόλου, Β Γυναικείου Ρόλου και Φωτογραφίας.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την τελετή απονομής

Ακολούθησε ο Νοτιάς με τρία βραβεία, το Park με δύο βραβεία και από ένα τα Έτερος Εγώ, Η Ρόζα της Σμύρνης, Amerika Square και Νήμα (στην κατηγορία του Α’  Γυναικείου Ρόλου για την εξαιρετική Σοφία Κόκκαλη).

iris 2017 cinepivates 018

Τη βραδιά παρουσίασε η stand up κωμικός Κατερίνα Βρανά. Αν και η παρουσία της ήταν γεμάτη φρεσκάδα, η παρουσίασή της μάλλον… δίχασε. Σε άλλους άρεσε το χιούμορ της, σε άλλους όχι, ενώ κάποιοι… δεν κατάλαβαν και πολλά. Παρ’ όλα αυτά είναι θετική η σκέψη της Ακαδημίας να κινηθεί σε μονοπάτια με περισσότερο χιούμορ αντί για τις πιο σοβαροφανείς τελετές απονομής του παρελθόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο στις καλές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση της ηθοποιού Σίσσυ Τουμάση ως… πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, καθώς και το πώς θα έντυνε η ελληνίδα μάνα πρωταγωνιστές από γνωστές ταινίες και σειρές.

Στα θετικά να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες κράτησαν τους ευχαριστήριους λόγους τους σύντομους, βοηθώντας να προχωρήσει γρήγορα η τελετή. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον  Θάνο Αναστόπουλο που παραλαμβάνοντας το βραβείο Ντοκιμαντέρ για την ταινία Η Τελευταία  Παραλία αναφέρθηκε στο μύθο της Ευρώπης, και την αρπαγή της νεαρής από τη Φοινίκη, την οποία ο Δίας με μορφή ταύρου έφερε στην Κρήτη, διασχίζοντας τη θάλασσα. «Η Φοινίκη είναι περίπου στο σημείο που είναι σήμερα η Συρία. Οπότε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κορίτσι από τη Συρία» είπε.

Το συγκρότημα Daphne and the Fuzz έντυσε μουσικά κάποια σημεία της τελετής και αυτό ήταν από τις πολύ ευχάριστες στιγμές της βραδιάς, καθώς και η ιδέα με το «σεμεδάκι» (που η αλήθεια είναι ότι όταν το πρωτοείδαμε δεν καταλάβαμε τι ακριβώς είναι).

iris 2017 cinepivates 013

Υπήρχαν και αμήχανες σκηνές: το χορευτικό στην αρχή της τελετής απονομής που συνόδευε τους Daphne and the Fuzz μάς έκανε να αισθανθούμε ότι είμαστε στη Eurovision, ορισμένοι από τους παρουσιαστές έμοιαζαν απροετοίμαστοι ή είχαν αποφασίσει να μην πουν τίποτα, ενώ το βίντεο με αυτούς που έφυγαν χρειαζόταν κάτι επιπλέον, έστω ένα μουσικό background. Πρόκειται για λεπτομέρειες αρκετά σημαντικές σε μία τελετή απονομής που φιλοδοξεί να είναι και τηλεοπτικό προϊόν.

Το πλέον θλιβερό, όμως, ήταν η απουσία αρκετών από τους νικητές. Και σίγουρα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη θα έχουν «τραβήξει» κάποιους στην Κρήτη -και υποψιαζόμαστε ότι η «Ρόζα της Σμύρνης» αποφάσισε να σνομπάρει την τελετή αφήνοντας τον απορημένο διευθυντή φωτογραφίας να ανεβαίνει τελικά να πάρει το βραβείο- αλλά η εικόνα, τουλάχιστον στην αρχή και στα πιο μικρά βραβεία ήταν απογοητευτική.

iris 2017 cinepivates 014

Δεν έλειψαν τα «βέλη» προς την ελληνική Πολιτεία, με την Κόρα Καρβούνη -μέλος του ΔΣ της ΕΑΚ- να ζητά από την κυβέρνηση μαρκόπνοο σχέδιο για τον κινηματογράφο, αλλά και προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με την παραγωγό του Suntan Φαίδρα Βόκαλη να μιλά για την απόρριψη χρηματοδότησης από το ΕΚΚ για την ταινία.

Όσο για τα βραβεία, αυτά ήταν δίκαια στις περισσότερες κατηγορίες -και μάλλον αναμενόμενα. Το Suntan ήταν μια ταινία που κατάφερε και έκοψε περισσότερα από 30.000 εισιτήρια, ενώ ταυτόχρονα ταξίδεψε σε πολλά ξένα Φεστιβάλ.

Τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο Κώστας Βουτσάς από τα χέρια της Μάρθας Καραγιάννη, ο οποίος ήρθε στην τελετή με τον 8 μηνών γιο του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αναλυτικά τα βραβεία

Ειδικών Εφφέ: Έτερος Εγώ
Μακιγιάζ: Νοτιάς
Ήχου: Park
Animation: Αίνιγμα
Ενδυματολογίας: Η Ρόζα της Σμύρνης
Σκηνογραφίας: Νοτιάς
Μοντάζ: Amerika Square
Φωτογραφίας: Suntan
Μουσικής: Drog A Tek, Ξύπνημα της Άνοιξης
Β’ Ανδρικού Ρόλου: Θέμης Πάνου, Νοτιάς
Β’ Γυναικείου Ρόλου: Έλλη Τρίγγου, Suntan
Μικρού Μήκους: Limbo, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Σοφία Εξάρχου, Park
Καλύτερη Ξένη Ταινία: Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ
Α΄ Ανδρικού ρόλου: Μάκης Παπαδημητρίου, Suntan
A’ Γυναικείου ρόλου: Σοφία Κόκκαλη, Νήμα
Σεναρίου: Suntan
Σκηνοθεσίας: Suntan
Ντοκιμαντέρ: Η τελευταία Παραλία
Ταινίας: Suntan

Αφήστε ένα σχόλιο »