Συνέντευξη: Ο σκηνοθέτης Ιντσάμπενι Γούα Λουρούλι για το σινεμά της Ν.Αφρικής

cinepivates Μάρτιος 9, 2017 0

Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης στο Βερολίνο «Ξύλινης Κάμερας» Ιντσάμπενι Γούα Λουρούλι, βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία, Elelwani στην Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου που ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι Cinepivates μίλησαν μαζί του για σινεμά και τις δυσκολίες του να γυρίζεις ταινίες στη Νότιο Αφρική.

 

Ntshavheni fotos

-Πώς προέκυψε η ιδέα για την ταινία Elelwani;

Πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος ενός γνωστού συγγραφέα που έγραψε το βιβλίο του χρησιμοποιώντας γλώσσα αυτοχθόνων. Επέλεξα να ασχοληθώ με το ζήτημα της μάχης για αλλαγή και μεταρρύθμιση ως πρόκληση για τη νέα Νότια Αφρική. Μια μεταφορά για τη Νότια Αφριή που προσπαθεί να βρει το δρόμο της ανάμεσα σε αυτό που ήταν και αυτό που είναι, αναφορικά με τη διατήρηση και επαναβεβαίωση του παρελθόντος μας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη νέα δυναμική της σύγχρονης ύπαρξης.

-Ποια είναι η κατάσταση στη Νότιο Αφρική όσον αφορά τον κινηματογράφο; Αισθάνεστε ότι οι διαφορετικές γλώσσες και η πλούσια κουλτούρα της χώρας αντιπροσωπεύονται στο σύγχρονο σινεμά;

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ταινία στη Νότιο Αφρική. Από τότε που τελείωσα την ταινία Elelwani -πριν από τέσσερα χρόνια- παλεύω να βρω κονδύλια για να γυρίσω την επόμενη ταινία μου. Υπάρχει μια μικρή πρόοδος για νέους σκηνοθέτες που έρχονται στο προσκήνιο, με τη βοήθεια κιβερνητικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες Afrikaan είναι αυτές που πραγματικά ανθίζουν στη Νότιο Αφρική.

-Έχετε σκεφτεί για ποιο λόγο κάνετε ταινίες;

Είμαι αφηγητής. Πιστεύω ότι υπάρχουν τόσα πράγματα να πει κανείς για τη Νότιο Αφρική σε όλο τον κόσμο εκεί έξω. Για πολύ καιρό δεν μάς επέτρεπαν να αφηγηθούμε την δική μας ιστορία. Οι ιστορίες μας λέγονταν από άλλους ανθρώπους, εκ μέρους μας, πράγμα που δεν ήταν καλό.

elelwani001

-Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Σπάικ Λι; Θα θέλατε να γυρίσετε κάποια άλλη διεθνή παραγωγή; 

Έμαθα πολλά από τη συνεργασία μου με τον Σπάικ. Μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου ως σκηνοθέτης με τη δική του εταιρεία την 40Acres και την Mule Filmworks. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όλοι μοιάζουν να βλέπουν τον Σπάικ Λι στις ταινίες μου. Είναι απογοητευτικό.

-Η ταινία σας Ξύλινη Κάμερα είχε κερδίσει Κρυστάλλινη Άρκτο στο Βερολίνο. Το βραβείο αυτό έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς όσον αφορά τα γυρίσματα του Elelwani; 

Καθόλου. Παλεύω ακόμα να βρω κονδύλια για τα επόμενα πρότζεκτ μου. Μια διάκριση δεν είναι κάτι που αναγνωρίζεται στη χώρα μου τόσο πολύ. Εάν είχα γεννηθεί κάπου αλλού, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, θα είχα προτάσεις και θα γύριζα ταινίες κάθε χρόνο.

-Διδάσκετε σινεμά. Τι λέτε στους νέους ανθρώπους που σας πλησιάζουν και σας λένε ότι επιθυμούν να γίνουν σκηνοθέτες; 

Τους λέω ότι το πάθος και το ταλέντο δεν αρκούν. Πρέπει να έχουν και λίγη τρέλα.

-Ποια είναι τα επόμενα πρότζεκτ σας;

Ετοιμάζω μια ταινία για τη σωτηρία των ρινόκερων στη Νότιο Αφρική: με ενδιαφέρει η προστασία της κληρονομιάς για χάρη των παιδιών μας και της ανθρωπότητας. Εάν υπάρχει εκεί έξω ένας παραγωγός που θα ήθελε να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μου, θα ήμουν πολύ χαρούμενος. Με βάση την ισοτιμία και το τρέχον επίπεδο τιμών, θα ήταν πολύ φτηνό να κάνει κανείς μια τέτοια ταινία στη Νότια Αφρική. Υπάρχουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι διεθνείς συμπαραγωγές είναι καλοδεχούμενες.

Διαβάστε περισσότερα για την Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

*Η τελετή έναρξης της 6ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (είσοδος με προσκλήσεις). Η βραδιά θα ξεκινήσει νωρίς, στις 6.30 μ.μ., με λιχουδιές και από τις εννέα χώρες που συμμετέχουν στο αφιέρωμα (Αγκόλα, Αίγυπτος, Αλγερία, Κένυα, Νιγηρία, Νότιος Αφρική, Μαρόκο, Τυνησία, Σουδάν). Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας έναρξης Elelwani, παρουσία του νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη Ιντσάμπενι γούα Λουρούλι.

Αφήστε ένα σχόλιο »