Στο Δρόμο για το Λα Παζ, ακούγοντας Vox Dei

cinepivates Νοέμβριος 16, 2015 0

lapaz

Η ταινία ο Δρόμος για το Λα Παζ (Road to La Paz / Camino a La Paz) κατέκτησε τον Χάλκινο Αλέξανδρο στο 56ο ΦΚΘ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). O σκηνοθέτης της ταινίας, Φρανσίσκο Βαρόνε, μας μίλησε για το soundtrack που αποτελείται ουσιαστικά από τον δίσκο του 1971, La Biblia (Η Βίβλος), του αργεντίνικου συγκροτήματος Vox Dei, της αγαπημένης, στην ταινία, κασέτας του πρωταγωνιστή, Σεμπάστιαν, αναμειγμένο με τα ανατολίτικα ακούσματα του ηλικιωμένου του σινεπιβάτη. Ο θεματικός δίσκος, εμπνευσμένος από τη Βίβλο, ξεκινώντας από τη Γέννεση και κλείνοντας με την Αποκάλυψη, θεωρείται η πρώτη επίσημη ηχογράφηση δείγματος αργεντίνικης ροκ μουσικής και ακόμα και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα άλμπουμ της Αργεντινής.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που ο σκηνοθέτης άκουγε από μικρός. Ιδιαίτερα όταν οδηγούσε, όπως σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο που είχε επιχειρήσει έφηβος με την κοπέλα του. Αυτό το ταξίδι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία. Σε αυτό το ταξίδι επιχείρησαν να περάσουν ένα ποτάμι και το αμάξι έμεινε στη μέση, ακριβώς όπως στην ταινία.

Ο δίσκος των Vox Dei παρά κάποια προβλήματα ηχογράφησης στην πρώτη κοπή γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, ο αργεντίνος επίσκοπος αφού πρώτα ζήτησε να διαβάσει τους στίχους, κατόπιν παρότρυνε τους νέους να αγοράσουν και να ακούνε αυτόν τον δίσκο! Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ στην αντίστοιχη περίπτωση των δικών μας Aphrodite’s Child, όταν το συγκρότημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ντέμι Ρούσσου, Αργύρη Κουλούρη και Λουκά Σιδερά, έβγαλαν το 1972 τον διπλό δίσκο 666, που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δίσκους ψυχεδελικής ροκ μουσικής.

Ο Φρανσίσκο Βαρόνε, με το Road to La Paz, πάντως, μας έδωσε μια ωραία ευκαιρία να γνωρίσουμε τους Vox Dei. Απολαύστε την ταξιδιάρικη μουσική τους και ταξιδέψτε κι εσείς μαζί με το La Biblia:

Αφήστε ένα σχόλιο »