Η Κούβα κυριαρχεί στο κινηματογραφικό καλοκαίρι
Το φετινό κινηματογραφικό καλοκαίρι ανήκει δικαιωματικά στην Κούβα. Την Πέμπτη ξεκινά στον κινηματογράφο Τριανόν το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου με αφορμή την επέτειο από την έναρξη της επανάστασης στην Κούβα.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η εταιρεία διανομής New Star σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας, θα προβληθούν 33 ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξής:
Λουτσία (1968) του Ουμπέρτο Σόλας. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία με τρεις αυτόνομες ιστορίες που έχουν, ωστόσο, έναν κοινό συνδετικό κρίκο: τοποθετούνται χρονικά σε τρεις χαρακτηριστικές περιόδους του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας, έχουν για ηρωίδα πάντα μια γυναίκα ονόματι Λουτσία, σε κάθε σκετς ο αφηγηματικός άξονας είναι κεντρωμένος γύρω από μια ερωτική ιστορία.
Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη (1966) του Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα. Η ταινία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του κουβανικού σινεμά της δεκαετίας του 1960. Ένας Κουβανός εργάτης πεθαίνει σε εργατικό ατύχημα και θάβεται μαζί με το εργατικό βιβλιάριο του. Σύντομα η χήρα του ανακαλύπτει ότι μόνο με αυτή τo βιβλιάριο μπορεί να διεκδικήσει τη σύνταξη που της αναλογεί. Το νεκροταφείο, όμως, δεν επιτρέπει τις εκταφές. Έτσι λοιπόν, ο ανιψιός ξεκινάει μία ξεκαρδιστική μάχη εναντίον των αρχών, για να ξεθάψει και να ξαναθάψει το θείο του, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το πολύτιμο αυτό έγγραφο. Ο ήρωας θα βρεθεί σε θέση παρόμοια με εκείνη του ήρωα της «Δίκης» του Κάφκα.
Cuban Story (1959) του Βίκτορ Πάλεν. Πρόκειται για τη μοναδική ταινία στην ιστορία όπου συνυπάρχουν ο Έρολ Φλίν και ο Φιδέλ Κάστρο! Στη δεκαετία του ’50, ο Έρολ Φλίν και ο παραγωγός Βίκτορ Πάλεν ήταν ιδιοκτήτες μιας κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα. Εκεί βρίσκονταν όταν η επανάσταση του Κάστρο ξέσπασε γύρω τους, οπότε πήραν τους δρόμους με τις κάμερές τους για να κινηματογραφήσουν την ιστορία όπως συνέβη, στο σημείο που συνέβη. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το ντοκιμαντέρ για την άνοδο του Κάστρο.
Buena Vista Social Club (1999). To πασίγνωστο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς (βραβευμένο και με Όσκαρ) μάς ταξιδεύει ως τα los barrios, της ισπανόφωνες συνοικίες της Κούβας, για να βρει και να ενώσει τους Super Abuelos. Δεν πρόκειται για κάποιο νεανικό συγκρότημα, αλλά για καλλιτέχνες της λάτιν τζαζ. Ανάμεσα σε αυτούς τους ξεχασμένους μουσικούς θρύλους είναι: ο 80χρονος πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλες, η Ομάρα Πορτουόντο (χαρακτηρίστηκε ως η «Έντιθ Πιάφ της Κούβας»), ο Μπαραμπαρίτο Τόρες και ο 70χρονος Ιμπραήμ Φερρέρ με τη μελωδική, αισθαντική φωνή του.
Ο Χέμινγουεϊ στην Κούβα του Στέφεν Κρίσμαν. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τους δεκάδες επώνυμους που επισκέφθηκαν την Κούβα στα χρόνια πριν από την επανάσταση. Ένας από αυτούς ήταν και ο σπουδαίος συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, για τον οποίο μια θέση είναι ακόμα κρατημένη σε μπαρ της Αβάνα. Μέσα από σπάνιο υλικό από κρατικά αρχεία, συνεντεύξεις από ανθρώπους που τον γνώρισαν, αναδύεται το πορτραίτο ενός γνήσιου εραστή της ζωής αλλά και της μοναδικής ατμόσφαιρας του νησιού της Καραϊβικής.
Φράουλα και Σοκολάτα (1994) των Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλο Τάμπιο. Η ταινία που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας παρακολουθεί δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Τον Νταβίντ, φοιτητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αβάνα και τον Ντιέγκο, ομοφυλόφιλο καλλιτέχνη με στόχο τη διάδοση της κουβανικής κουλτούρας. Ο ένας ανακαλύπτει την πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, ενώ ο άλλος παλεύει για αποδοχή και αναγνώριση. Οι προκαταλήψεις, η ανάγκη για επικοινωνία και οι δύσκολες καταστάσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου.
Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 21:00 το βράδυ
με ομιλία εκπροσώπου της Πρεσβείας της Κούβας. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 1 Αυγούστου.
Το πρόσωπο της σύγχρονης Αβάνα
«7 Ημέρες στην Αβάνα» μπορεί να ακούγονται λίγες για μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου.
Ωστόσο, επτά κινηματογραφικές ημέρες αρκούν για να παρουσιάσουν ένα γοητευτικό ποτρέτο της ζωντανής κουβανικής πρωτεύουσας.
Επτά σκηνοθέτες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη επιστρατεύονται από την πένα του πολυβραβευμένου Κουβανού συγγραφέα, Λεονάρντο Παντούρα, για να καταγράψει ο καθένας με το στιλ του μια μέρα της εβδομάδας στην Αβάνα.
Η ταινία προέκυψε από την επιθυμία να εξερευνηθεί μια πόλη σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας της, καθώς θεωρείται ότι η Αβάνα θα αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια.
Η ταινία είναι σπονδυλωτή, μοιρασμένη σε επτά κεφάλαια ή αλλιώς επτά διαδρομές με έναν προορισμό: τη σύγχρονη, εκλεκτική, ζωντανή Αβάνα. Ξεναγοί μας οι Μπενίτσιο Ντελ Τόρο (Πουέρτο Ρίκο), Πάμπλο Τραπέρο (Αργεντινή), Χούλιο Μέντεμ (Ισπανία), Ελία Σουλεϊμάν (Ισραήλ), Γκασπάρ Νοέ (Αργεντινή), Χουάν Κάρλος Τάμπιο (Κούβα) και Λοράν Καντέ (Γαλλία).
Σε αυτές τις «7 Ημέρες στην Αβάνα» μας συνοδεύουν ένας υπέρ του δέοντος ενθουσιώδης Αμερικανός τουρίστας, ο Εμίρ Κουστουρίτσα σε μια μονίμως μεθυσμένη εκδοχή του εαυτού του, μια ταλαντούχα Κουβανή τραγουδίστρια σε δίλλημα, ένας παράξενος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος με πολύ χρόνο στη διάθεση του, μια νεαρή ομοφυλόφιλη κοπέλα που θεωρεί ότι πρέπει να εξαγνιστεί, μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα στην πιο επεισοδιακή μέρα της ζωής της κι ένα απαιτητικό άγαλμα της Παρθένου Μαρίας.
Η ταινία με την καλειδοσκοπική της ματιά επιχειρεί να εκφράσει την ψυχή αυτής της πόλης, τον πλούτο των συνοικιών της, την ατμόσφαιρα, τις γενιές και την κουλτούρα της.
Οι κοινές τοποθεσίες της ταινίας εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό: εμβληματικά σημεία της Αβάνας όπως το ξενοδοχείο Nacional ή η Μαλεκόν αποτελούν τη βάση για κάποια από αυτά τα κεφάλαια.
Κάποιοι κεντρικοί ή δευτερεύοντες χαρακτήρες περιηγούνται από τη μια ταινία στην άλλη, συνδέοντας τις ιστορίες και δείχνοντας ότι στην Αβάνα όλα τα κοινωνικά στρώματα συνυπάρχουν, συγκρούονται και κάποιες φορές αλληλεπιδρούν.
Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Αυγούστου.