Οσα θέλατε να μάθετε για 3D και ποτε δεν τολμούσατε να ρωτήσετε.
Ειχα σκοπό απο τότε που έγραψα για το Αβαταρ να εξηγήσω κάποια πράγματα για την τεχνολογία 3D. Προχτές λοιπόν τεστάρωντας την πρώτη σε αποκλειστικότητα τηλεόραση 3D (στον Κοτσόβολο) την Samsung (46 inch, ~2100 Euro) και μένωντας απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα είπα οτι έφτασε ο καιρός.
Προτέινω επίσης αν περνάτε απο κάποιο Κοτσόβολο να μπείται και να κάνετε ενα test drive. Θα πάρετε μια ματιά για το τι μας περιμένει στο μέλλον. Επίσης να επισκευτείτε το παρακάτω σύνδεσμο http://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=2248313011&ref_=amb_link_352964242_2 που παρουσιάζει της βασικές αρχές αλλά και τη σημερινή κατάσταση στη τεχνολογία του 3D με εξαιρετικό τρόπο.
Σίγουρα οι πιο πολλοί απο εσας θα έχετε δει ήδη καποια 3D ταινία στο σινεμά, και θα έχετε καταλάβει ότι για να δείς μπορέσεις να παρακολουθήσεις μια 3D προβολή χρειάζονται γυαλιά Αυτό που ίσως να μην είχατε προσέξει ειναι οτι στη Αθήνα ανάλογα σε πιο σινεμά επισκευτήκατε σας δίνανε αλλό είδους γυαλί. Σε κάποια ίσουν υποχρεωμένος να τα γυρίσεις πίσω βγαίνοντας απο την αίθουσα. Αυτό γιατί τα γυαλιά έχουν σχέση με τον τρόπο που προβάλεται η 3D εικόνα. Σήμερα οι κύριοι τρόποι προβολής 3D περιεχομένου είναι τρείς. Υπάρχει το Polarization of light, Polarization of color frequency – Infitec και τέλος το Active Stereo, και για τους τρείς τρόπους υπάρχουν διαφορετικά συστήματα προβολής για αίθουσες σινεμα αλλά απο όσο ξέρω εμείς στην Αθήνα έχουμε μόνο αίθουσες που χρησιμοπιούν έναν απο τους 2 πρώτους.
Λίγη Ιστορία
Οι τεχνολογία και ο τρόπος που προβάλονται αυτές οι ταινίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Εχει ανακαλυφθεί απο το 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα αρχικά μόνο ο στρατός (απο τη δεκαετία του 90) είχε τέτοια τεχνολογία σε προσομοιωτές, μέχρι που άνοιξε το Ιδρυμα Μείζoνoς Ελληνισμού (ΙΜΕ) το 1999 που ήταν και ο πρώτος φορέας ο οποίος επέτρεψε στο κοινό να παρακολουθεί προβολές 3D. Ενημερωτικά αναφέρω ότι το ΙΜΕ εχει διαθέσιμους όλους τους αναφερώμενους τρείς τρόπους προβολής σε διαφορα συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Τώρα πια (11 χρόνια μετά) σχεδόν όλοι οι κινηματογράφοι και τα Alou Fun Park παρέχουν κάποια μορφής συστημάτων παραγωγής 3D.
Οι τρεις μονομάχοι
1) Η τεχνική του Polarization of light, βασίζετε ουσιαστικά σε φίλτρα που βρίσκονται στον προβολέα, πολώνουν το φώς καθώς περνάει, και προβάλουν 2 πολωμένες (μια για κάθε μάτι) εικόνες στη επιφάνεια προβολής. Φορώντας τα ανάλογα γυαλιά τα οποία έχουν τους αντίστοιχους πολωτές κάθε μάτι βλέπει μόνο μία εικόνα. Η εταιρία που υλοποιήσε αυτή την τεχνική στη μεγάλη οθόνη είναι η RealD (αναφέρετε και σαν Disney 3D). Η RealD ηταν η πρώτη εταιρία που παρείχε στερεοσκοπικές προβολές σε σινεμά και τη τεχνολογία αυτή χρησιμοποιόυν τα Village. Τα γυαλιά σηνήθως στα δίνουν σε ένα κλειστό ατομικό σακουλάκι και μπορείς να το πάρεις μαζί σου μετα την παράσταση. Γενικά το κόστος του κάθε γυαλιού είναι χαμηλό και σε χονδρική κοστίζουν 1-2 Ευρώ κάθε ζευγάρι.
2) Η τεχνική του Polarization of color frequency η οποία ονομάζεται και Infitec (Interference filter technologie, γερμανική εφεύρεση) χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο απεικόνισης 3D (παθητική πόλωση 2 εικόνων) όπως η προαναφερώμενη τεχνική αλλά χρησιμποιεί άλλο μηχανισμό για την πόλωση. Εδώ η πόλωση δεν βασίζεται στο φώς αλλά στο στη συχνότητα του χρώματος. Οι συχότητες των χρώματων της αριστερής και δεξιάς εκόνας μετατοπίζονται έτσι ώστε το αποτέλεσμα στα χρώματα να μήν είναι ορατό για το ανθρώπινο μάτι αλλά παρολαυτά να μπορεί να διαχώριστεί με τα καταλληλα γυαλιά. Η εταιρία που υλοποίησε αυτή την τεχνική στη μεγάλη οθόνη ονομάζεται Dolby 3D και χρησιμοποιείται στα σινεμά ODEON. Σε αυτή την περίπτωση τα γυαλιά κοστίζουν πολυ πιο ακριβά (100 Ευρώ το ζευγάρι περίπου) και πρέπει να τα επιστρέψεις.
3) Οι δύο πρωτες τεχνικές περιγράφονται απο τη επιστημονική κοινότητα και σαν Passive Stereo. Σε αντίθεση η τρίτη τεχνική του Active Stereo, είναι η πιο παλία τεχνική και δεν πολώνει παθητικά το φώς αλλά χρησιμοποιέι μηχανικά κλείστρα ώστε να αποκόπτει τις εικόνες. Με αυτή τη μέθοδο οι εικόνες δεν προβάλονται ταυτόχρονα στη επιφάνεια προβολής αλλα διαδοχικά πάρα πολύ γρήγορα (συχνότητα 120 Hz). Δηλαδή πρώτα προβάλετε η εικόνα για το αρίστερό μάτι και μετά για το δεξί. Τα γυαλιά έχουν ένα σένσορα ο οποίος αντιλαμβάνεται πότε προβάλετε η κάθε εικόνα και κλείνει το αναλογο κλείστρο. Όλα αυτά γίνονανται βέβαια τόσο γρήγορα ώστε δεν πέφτουν στην αντίληψη του θεατή. Η τεχνική αυτή έχει υλοποιηθεί για το σινεμά απο την εταιρία XpanD και δεν χρησιμποποιείται από όσα γνωρίζω απο κάποιο σινεμά στην Ελλάδα. Τα γυαλιά σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο ακριβά (150 – 300 Ευρώ) και επίσης πρέπει να επιστραφούν. Επίσης αυτη την τεχνική χρησιμοποιούν και οι 3D τηλεοράσεις και οι στερεοσκοικές οθόνες που δουλεύουν με υπολογιστές.
Προσωπική γνώμη
Η κάθε μέθοδο έχει τα πλεονεκήματα και μειονεκτήματα της. Αλλά απο πρωσοπική εμπειρία μπορω να πω τα εξής:
Η τεχνική του active stereo παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά ενδυκνείεται σε κλειστά συστήματα εικονικής πραγματικότητας (αυτά που παρέχουν μεγάλη σνσωμάτωση και διάδραση) για μικρό κοινό. Επίσης εχοουν μεγάλο κόστος συντήρησης και χρειάζονται πιο εκειδικευμένο εξοπλισμό.
Οι άλλες δυο τεχνικές μπορώ να πώ ότι είναι ισοδύναμες. Καθαρά απο τεχνικής απόψεως η τεχνολογία Infitec πρέπει να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα, κάτι που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. στην πράξη. Στην περίπτωση του Polarization of light αν χρησιμοποιείς φτηνά φίλτρα και γυαλιά όντως υπάρχει διαφορά ποιότητας, στην περίπτωση όμως του RealD όπου έχουν χρησιμποιηθεί ακριβά υλικά αλλα και ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεγαλύτερας (140 Hz) οι διαφορές στην ποιότητα της εικόνας κατα τη γνώμη μου δεν υπάρχουν.
Απεναντίας τείνω να προτιμώ τα RealD συστήματα γιατί έχουν πιο ελαφριά γυαλιά τα οποία είναι προσωπικά και πάντα καινούργια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι στη περίπτωση του Dolby 3D τα γυαλιά μπορούν να έχουν χρησιμοποιηθεί απο χιλίαδες αλλούς χρήστες αν δεν έχουν αλλαχτεί πρόσφατα. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχουν θέματα υγιεινής αλλά και σωστής λειτουργίας. Εκτός βέβαια αν μετα απο κάθε χρήση ελέγχονται για σωστή λειτουργία και απολυμαίνονται….. Αν νομίζεται οτι γίνεται κάτι τέτοιο στα σινεμά αφήνω να το κρίνετε εσείς. Επίσης λόγο του τρόπου πόλωσης που χρησιμοποιείται στη συχντότητα χρωμάτων έχω παρατηρήσει ότι κάποια χρώματα σε ορισμές εικόνες στη περίπτωση του Infitec (ειδικά τα κόκκινα) φαίνονται καμμένα.
Βέβαια όλες αυτές οι παρατηρήσεις είανι υποκειμενικές και καθαρά προσωπικές, θα με ενδιέφερε να ακουσω και άλλες γνώμες.
-Trinity
Συγχαρητήρια και πάλι για το αφιέρωμα!Προσωπικά, ο ενθουσιασμός για το 3Δ έσβησε με την δεύτερη κιόλας ταινία(την Αλίκη του Μπάρτον) και ελπίζω να μην είναι το μονοπώλιο του μέλλοντος. Σίγουρα,όμως, μπορεί να δώσει πολλά, και πιστεύω κυρίως στην οικιακή ψυχαγωγία και τα βιντεοπαιχνίδια.
ΥΓ:Έριξα πολύ γέλιο με τον τίτλο:"…αλλά δεν τολμούσατε να ρωτήσετε"!!χαχαχα
Thanks
Επιτηδες εβαλα αυτο τον τιτλο. Το 3Δ δεν ειναι πανάκεια και δεν παει παντου, αλλα ούτε ειναι κατι μαγικό. Φορας τα γυαλιά και "Μπαμ" είσε μέσα…. Αν δεν βάλει ο σκηνοθέτης το χεράκι του, γυρίσει πλάνα που να ευνούν αυτή τη τεχνολογία αλλά και να επιλέξει την κατάλληλη ταινία δεν εχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα.
Ηθελα όμως να αφιερώσω λίγο χρόνο στο να εξηγήσω καποια τεχνικά πράγματα ώστε να είμαστε πιο ενημερωμένοι. Αφου όπως φαίνετε θα γίνει προσβασιμο οικονιμικά απο πολυ κόσμο.
Πιοι απο εσάς είχατε εμπειρία και με τους δύο τρόπους στερεοσκοπίας (Village, Odeon) τι σχόλια έχετε;
-Trinity
Εγώ έχω δει και με τους δύο τρόπους.. ειλικρινά δεν διαπίστωσα διαφορά ιδιαίτερη.
Ωστόσο, έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την προβολή του Avatar (στα Odeon). Και γενικά θυμάμαι περισσότερο τις 3D ταινίες που έχω δει εκεί. Οπότε νομίζω ότι η δεύτερη τεχνική είναι για μένα προτιμότερη.. Αυτό με τα γυαλιά που πρέπει να τα επιστρέφεις είναι βέβαια ένα θέμα…
Τάιλερ