ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Άντρέι Βάιντα στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει από τις 13 μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2012 ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό δημιουργό Αντρέι Βάιντα. Το αφιέρωμα αποτελεί τη σημαντικότερη αναδρομή στον σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια εκτός Πολωνίας, συγκεντρώνοντας περίπου 20 μεγάλου μήκους ταινίες του Βάιντα καθώς και σπάνιες μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στα πλαίσια ενός αφιερώματος πέντε ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του , οι οποίες θα προβληθούν σε DCP (Digital Cinema Package): «Στάχτες και διαμάντια » (1958), «Λότνα» (1959), «Αθώοι γόητες» (1960), «Η γη της επαγγελίας» (1975), «Άνθρωπος από σίδερο » (1981).

Από τα πρώτα του αριστουργήματα της «πολωνικής σχολής» της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα πρόσφατα «Κατύν» και «Γλυκειά έξαψη», το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα περιλαμβάνει ταινίες σπάνιες, πολλές από τις οποίες δεν κατάφεραν να πάρουν διανομή στην Ελλάδα.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2012, ημερομηνία σημαδιακή για την ιστορία της Πολωνίας, καθώς σχεδόν 30 χρόνια πριν στις 13 Δεκεμβρίου του 1981 ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στην Πολωνία το στρατιωτικό νόμο.

Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο και τιμώντας ένα σκηνοθέτη που η πολιτική διαπερνά το σύνολο του έργου του, στην έναρξη του αφιερώματος θα προβληθεί ο ψηφιακά αποκατεστημένος και βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες «Άνθρωπος από Σίδερο», ταινία που αναφέρεται στην επανάσταση της «Αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν σπάνιες μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων και ταινίες που επέλεξε ο ίδιος, όπως η τηλεοπτική ταινία «Μωσαϊκό»-η μοναδική κωμωδία στην καριέρα του, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Η νεκρή τάξη» -ταινία αφιερωμένη στην ομότιτλη θεατρική παράσταση του Ταντέους Κάντορ.

Τέλος το αφιέρωμα πλαισιώνει μια έκθεση πολυμέσων που θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ταινιοθήκης από την Τρίτη 18/12 και περιλαμβάνει άγνωστες φωτογραφίες από τις σημαντικότερες ταινίες του Βάιντα, έργα ζωγραφικής του ίδιου του σκηνοθέτη καθώς και μία συλλογή από τις καλύτερες αφίσες των ταινιών του.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το έργο του Βάιντα και τη σχέση του με τον κινηματογράφο της Ανατολικής Ευρώπης. Στην επιμέλεια του αφιερώματος συνεργάζεται ο Πολωνός κριτικός κινηματογράφου Κριστόφ Στανισλάβσκι.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα στον Andrzej Wajda στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Διαβάστε επίσης: Συζητώντας με τον Βάιντα

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *