Πρεμιέρα για τη Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης με το “Face to Face” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά και εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις της για τη φετινή σεζόν με μια ιστορική πρεμιέρα. Η τηλεταινία Face to Face του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με πρωταγωνιστές τη Λιβ Ούλμαν και τον Έρλαντ Γιόζεφσον, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πλήρη της εκδοχή, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Ολύμπιον. Μάλιστα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γίνεται ο δεύτερος κινηματογραφικός φορέας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το British Film Institute, που θα παρουσιάσει αυτό το σπάνιο διαμάντι από την μπεργκμανική φιλμογραφία. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με το Bergman Foundation και την εταιρεία παραγωγής Cinematograph ΑΒ, που ίδρυσε ο ίδιος ο Μπέργκμαν και η οποία επανενεργοποιείται για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του σπουδαίου σουηδού δημιουργού, το 2007.
Η τηλεταινία Face to Face αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη (μικρότερης διάρκειας) κινηματογραφική ταινία, η οποία απέσπασε τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες στις κατηγορίες της Ξενόγλωσσης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λιβ Ούλμαν. Η τηλεταινία, με διάρκεια 177’, είναι χωρισμένη σε τέσσερα επιμέρους κεφάλαια («Ο Χωρισμός», «Το Σύνορο», «Η Χώρα του Λυκόφωτος» και «Η Επιστροφή»), τα οποία προβλήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στη σουηδική τηλεόραση, τον Μάιο-Ιούνιο του 1976. Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ολοκληρωμένο όραμα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στην αυθεντική του μορφή και δομή (με διάλειμμα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο της ταινίας). Πριν την έναρξη της προβολής, θα απευθύνει χαιρετισμό με βίντεο ο CEO του Bergman Foundation, κ. Γιαν Χόμπεργκ.
Η Λιβ Ούλμαν, σε ένα από τα πιο πολυσύνθετα και δαιδαλώδη γυναικεία πορτρέτα στην ιστορία του σινεμά, υποδύεται μία ψυχίατρο, η οποία διολισθαίνει σταδιακά στους πιο σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού, ακροβατώντας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Ο Μπέργκμαν βάζει τη γυναικεία οπτική στη θέση του οδηγού, εξερευνώντας τις καταπιεσμένες επιθυμίες, το αδιέξοδο της επικοινωνίας, τα επώδυνα μυστικά, την αδήριτη ανάγκη για επαφή, αγάπη και συγχώρεση.
Γενική είσοδος: 4 ευρώ