Ελληνικό Σινεμά

Στην Αθήνα οι μικρομηκάδες της Δράμας

Στην Αθήνα ταξιδεύουν οι 83 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στο φετινό 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Οι ταινίες θα προβληθούν στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Στην Ταινιοθήκη, εκτός από τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού και τα βραβεία, θα προβληθεί ένα μέρος του αφιερώματος στην Ρουμάνικη Σχολή Κινηματογράφου «L.L.Caragiale» (Βουκουρέστι), καθώς και αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), από τις οποίες κάθε χρόνο προκύπτει το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας.

Πέρυσι η ταινία που απέσπασε την ύψιστη αυτή διάκριση ήταν το «Τhe wholly family» του Τέρι Γκίλιαμ, αφού βέβαια πρώτα βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, είναι ένα από τα 15 φεστιβάλ (μεταξύ τους και αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, του Λοκάρνο, του Σαράγιεβο και του Κορκ) στα οποία η ταινία που βραβεύεται, αποκτά αυτομάτως υποψηφιότητα για το μεγάλο βραβείο της EFA.

Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ Δράμας όχι μόνο γιατί συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής, αλλά γιατί ενοποίησε για πρώτη φορά τα δύο διαγωνιστικά του τμήματα (φιλμ, digi) σε ένα.

Παρά την κρίση, η συμμετοχή -ανεξάρτητων στην πλειονότητά τους- δημιουργών εξέπληξε την διοργάνωση: 209 ταινίες υποβλήθηκαν κι απ’ αυτές 83 τελικά προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, ειδικά σε μια εποχή ύφεσης.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ: «Η απάντηση συνοψίζεται σε μια λέξη: “Συνεργατικότητα”. Ο φίλος δουλεύει στην ταινία του φίλου. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης έχουμε να το δούμε πολλά χρόνια…».

Η κρίση ενέπνευσε αρκετούς σκηνοθέτες: ανεργία, χρέη, άστεγοι, άνοδος του εθνικισμού, “φακελάκια”, ΣΔΟΕ, συνέντευξη για δουλειά, μετανάστευση, βία κλπ. Κάποιους άλλους τους επηρέασε έμμεσα, αφού δημιούργησαν ταινίες φαντασίας για μια «μετακαταστροφική» Ελλάδα.

Επίσης, ο θάνατος ήταν από τα κυρίαρχα θέματα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις, ενώ κάποιοι μικρομηκάδες ασχολήθηκαν με το θέμα της παιδεραστίας.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα παιδιά αρκετών κινηματογραφιστών, όπως ο γιος του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο ανιψιός του Μ.Καραμαγκιώλη, ο γιος του Αντώνη Καφετζόπουλου, η κόρη του Γιώργου Πανουσόπουλου και της Μπέτυς Λιβανού.

Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί συμμετείχαν σε πολλές ταινίες, κάποιοι μάλιστα διαγωνίστηκαν και ως σκηνοθέτες, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή γυναικών σκηνοθετών, και μάλιστα με αξιόλογα δείγματα δουλειάς.

Σύμπτωση ή τάση; Φέτος δεν ήταν λίγες οι βωβές ταινίες -αναμεσά τους και το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία που απέσπασε το πρώτο βραβείο.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “Στην Αθήνα οι μικρομηκάδες της Δράμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *