ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Στιγμές στη Ζωή Ενός Ήρωα

(3/5)

Μια οικογένεια Ρομά έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα πρόβλημα υγείας που της είναι αδύνατο να διαχειριστεί οικονομικά. Ο Ναζίφ (Νασίφ Μουτζίτς) βγάζει το μεροκάματο του από παλιοσίδερα που μαζεύει, και έχει μαζί με την Σενάντα (Σενάντα Αλιμάνοβιτς) 2 παιδιά, ενώ η Σενάντα κυοφορεί το τρίτο τους παιδί.  Ξαφνικά θα πιάσουν πόνοι την μητέρα που θα τους οδηγήσουν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς ότι το έμβρυο είναι νεκρό και η  Σενάντα πρέπει να χειρουργηθεί αμέσως για να μην προκληθεί σηψαιμία. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την οικογένεια του Ναζίφ, καθώς δεν διαθέτει ασφάλεια υγείας και ούτε το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο για την επέμβαση.

Το Στιγμές στη Ζωή ενός  Ήρωα είναι ένα κοινωνικό δράμα με στοιχεία και ύφος ντοκιμαντέρ. Ο Ντάνις Τάνοβιτς (No man’s land, Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας – 2001) θέλησε να σκηνοθετήσει την αληθινή ιστορία του Ναζίφ και της Σενάντα, ζητώντας τους να παίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Η πορεία του Ήρωα έχει συνοδευτεί από μεγάλη αναγνώριση στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου, Βραβείο Επιτροπής και Αργυρή Άρκτος αντρικής ερμηνείας για τον, μη-επαγγελματία, Ναζίφ Μούτζιτς. Η ταινία δεν χαρακτηρίζεται από στιγμές έντασης, ούτε από φωνές, οι ήρωες της δεν εξοργίζονται, δεν κλαίνε και δεν απελπίζονται. Έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα και με ψυχραιμία ψάχνουν να βρουν την λύση. Η έντονη εκφραστικότητα τους και η δυνατή σχέση μεταξύ τους δικαιολογείται από την πραγματική σχέση που συνδέει το ζευγάρι. Ο Ναζίφ αγωνίζεται για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειας του σιωπηλά και ήρεμα, κάθε νέο πρόβλημα που εμφανίζεται δεν τον οδηγεί σε απόγνωση αλλά σε μια ακόμη προσπάθεια. Οι στιγμές που η Σενάντα νιώθει φρικτούς πόνους δεν συνοδεύονται από κραυγές, αλλά από απλά κουλουριάσματά της στο κρεββάτι.

Το πώς,τελικά, ο Ναζίφ θα καταφέρει να σώσει την γυναίκα του είναι ένα καυστικό σχόλιο για το που οδηγεί η γραφειοκρατία της κοινωνίας μας όταν μη ευνοημένοι από το κράτος πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που απαιτούν άμεση επέμβαση. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η άρνηση της Σενάντας για την βοήθεια της πρόνοιας, όταν τους διώχνει από το σπίτι, παρ’ όλο τους έντονους πόνους της, λέγοντας τους ότι δεν τους πιστεύει ότι θα την βοηθήσουν. Πέρα από την καθημερινή πάλη ενός άντρα για την επιβίωση της οικογένειας του, στο Στιγμές στη Ζωή ενός Ήρωα, παρουσιάζεται και η σπουδαιότητα των σχέσεων έξω από την οικογένεια. Ο οικισμός των Ρομά που διαδραματίζεται το έργο διακατέχεται από έντονο αλτρουισμό, ο κάθε ένας είναι διατεθειμένος να προσφέρει ακόμα και το ελάχιστο προκειμένω να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του.

   

Στο Στιγμές ενός Ήρωα δεν θα περάσεις μία ώρα και ένα τέταρτο ευχάριστα, θα παρακολουθήσεις την απλή ιστορία ενός ανθρώπου που μπορεί και να ήσουν εσύ. Το έργο δεν θέλει να σου εκβιάσει κανένα συναίσθημα, λείπει εξάλλου οποιοδήποτε είδος μουσικής επένδυσης, θέλει απλά να σε κάνει παρατηρητή κάποιων καθημερινών στιγμών με τελικό αποτέλεσμα να καταφέρει να σε αγγίξει, να σε «αναγκάσει» να σκεφτείς ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας και ίσως να σου δώσει δύναμη για τις δικές σου αντίστοιχες  Στιγμές.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *