ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στο ιταλικό «Io sono Li» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ιταλική ταινία lo sono Li του Ιταλού σκηνοθέτη, Αντρέα Σέγκρε, κέρδισε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο νικητής ανακοινώθηκε την Τετάρτη σε τελετή απονομής στο Στρασβούργο από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η ταινία μιλά για τη φιλία χωρίς στερεότυπα και μίση ανάμεσα σε ξένους, ενώ εξετάζει το ζήτημα της μετανάστευσης στη σύγχρονη Ευρώπη.

Στην ταινία, η Κινέζα Λι, προκειμένου να εξασφαλίσει πέρασμα στην Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή, έχει ουσιαστικά ξεπουλήσει τον εαυτό της στη σκλαβιά.

Έχοντας αφήσει πίσω, στην πατρίδα της, τον πατέρα της και τον 8χρονο γιο της εργάζεται σκληρά να ξεπληρώσει τα χρέη της σε αυτούς που την έφεραν στη Ρώμη, ελπίζοντας ότι σύντομα ο γιος της θα έρθει να την βρει.

Η γνωριμία της και η φιλία της με έναν ντόπιο ψαρά θα προκαλέσει ένα όργιο φημών.

Η ταινία του Σέγκρε επικράτησε των Tabu του Μιγκέλ Γκόμεζ και Just the wind του Μπενς Φλιγκάουφ.

Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *