Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Τίτλοι τέλους» του Γιώργου Ζώη στη Βενετία

Δύο χρόνια μετά το πολυβραβευμένο Casus Belli, ο Γιώργος Ζώης επιστρέφει στη Βενετία. Η νέα του ταινία Τίτλοι τέλους συμμετέχει στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, οι Τίτλοι τέλους παρουσιάζουν «Άδεια κάδρα χωρίς μήνυμα. Μια πόλη εκτός κάδρου».

Τα γυρίσματα κράτησαν συνολικά 27 ημέρες, και έγιναν σε σπαστά χρονικά διαστήματα από τον χειμώνα του 2011 μέχρι το καλοκαίρι του 2012 σε ολόκληρη την Αττική, από το κέντρο της πόλης μέχρι τα πιο απομακρυσμένα προάστια.

Στην ταινία δεν συμμετέχει κανένας ηθοποιός και όλες οι σκηνές έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.

Ως μέθοδος κινηματογράφησης επιλέχτηκε η συνεχής αναμονή για το κάθε πλάνο σε διάφορες ώρες της ίδιας ημέρας καθώς και η επανάληψη της κινηματογράφησης των ίδιων εξωτερικών χώρων πολλούς μήνες μετά την πρώτη τους κινηματογράφηση.

Το συνεργείο αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη, τον διευθυντή φωτογραφίας, έναν ηχολήπτη και μερικές φορές έναν οδηγό.

Ο εξοπλισμός ήταν μια κάμερα, ένα μικρόφωνο και ένα βαλιτσάκι φακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Γ.Ζώη Casus Belli έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2010, πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2010 και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Επιλέχτηκε στα επίσημα διαγωνιστικά των μεγαλύτερων φεστιβάλ του εξωτερικού (Rotterdam, Clermont Ferrand, Tokyo Shorts Shorts, Krakow, Palm Springs California, Los Angeles Short Fest) και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πάνω από σαράντα διεθνή φεστιβάλ από τη Μελβούρνη ως το Ντουμπάι, αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Ταυτόχρονα εξασφάλισε διανομή στις ελληνικές  και γαλλικές αίθουσες, ενώ έχει ήδη προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στο εξωτερικό.

Αυτή την περίοδο ο Γιώργος Ζώης βρίσκεται στην προετοιμασία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Stage Fright, το σενάριο της οποίας κέρδισε το βραβείο ανάπτυξης κινηματογραφικού σχεδίου του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink του Φεστιβάλ Σαράγεβο 2011.

Επιπλέον, συμμετέχει στο πρόγραμμα Framework του TorinoFilmLab που επιλέγει και υποστηρίζει αναδυόμενα ταλέντα απ’ όλον τον κόσμο που δουλεύουν πάνω στην πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *