ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το μυστηριώδες κινηματογραφικό πείραμα των Sigur Ròs

H Ισλανδία είναι μια χώρα μικρή, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει παράδοση να βγάζει καλλιτέχνες ηχητικά δύστροπους, αλλά με ένα όραμα που υπερβαίνει μουσικά όρια και σύνορα.

Οι Sigur Ròs, η τετραμελής παρέα απ’ το Ρέικιαβικ, ξεκίνησαν τον Μάιο το «Mystery Film Experiment», ένα πρότζεκτ όπου 14  καλλιτέχνες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ο καθένας από ένα βίντεο από τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, «Valtari». Ανάμεσα στους σκηνοθέτες είναι ο Ραμίν Μπαχράνι, η Άλμα Χαρέλ και ο Τζον Κάμερον Μίτσελ.

Πέρα όμως από τους καλλιτέχνες που οι ίδιοι επέλεξαν, οι Sigur Ròs έδωσαν την ευκαιρία και στο κοινό να διαγωνιστεί, επιλέγοντας τις τρείς καλύτερες μικρού μήκους ταινίες από τις 834(!) που συνολικά έλαβαν.

Το συγκρότημα έδωσε σε εκατοντάδες σκηνοθέτες το ίδιο ταπεινό μπάτζετ και τους ζήτησε να δημιουργήσουν οτιδήποτε τους ερχόταν στο μυαλό, όταν άκουγαν τα τραγούδια από το άλμπουμ τους «Valtari». Η ιδέα ήταν να παρακάμψουν τη συνήθη καλλιτεχνική διαδικασία έγκρισης και να δώσουν στους δημιουργούς την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία.

«Πότε δεν θέλαμε η μουσική μας να συνοδεύεται από μια εκ των προτέρων προγραμματισμένη συναισθηματική αντίδραση. Δεν θέλουμε να υποδείξουμε σε κανέναν πώς να νιώσει και τι να πάρει από αυτήν».

Το σαββατοκύριακο 7-9 Δεκεμβρίου, οι συνολικά 17 ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν θα προβληθούν σε όλες τις ηπείρους και τις γωνιές του πλανήτη, σε Αβαντ γκαρντ χώρους από κινηματογράφους μέχρι κομμωτήρια και ροκ κλαμπ.

Το «Mystery Film Experiment» είναι μια πρωτοβουλία μοναδική, όχι μόνο επειδή εμπεριέχει τους ήχους των Sigur s αλλά κυρίως επειδή αποδεικνύει πόσο αγνό και καινοφανές μπορεί να είναι αυτό που προκύπτει τις σπάνιες φορές που η έμπνευση απελευθερώνεται από στερεοτυπικά καλούπια.

Στην Ελλάδα η προβολή του «Valtari» θα γίνει στον Κινηματογραφικό Τομέα  Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ίριδα).

Δείτε παρακάτω το καταπληκτικό video της νικήτριας  Αναφέλ Λου, που επιλέχθηκε από τους Sigur s ως το καλύτερο από τα 834 που συνολικά έλαβαν.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *