ΕΠΙΚΑΙΡΑ

H “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η “Φόνισσα”, η τραγική ηρωίδα του Παπαδιαμάντη, μεταφέρεται στην κινηματογραφική οθόνη από τη Στέλλα Αρκέντη.Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου έργου του Παπαδιαμάντη από τις 25 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η Στέλλα Αρκέντη υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά και το σενάριο που βασίζεται στο  αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Ιωάννα Γκαβάκου (Φόνισσα), Θανάση Παπαθανασίου (Παπαδιαμάντης), Τάκη Βογόπουλο, Βαγγέλη Ρήγα, (βοσκοί), Ντένυ Αργυροπούλου (Αμέρσα), Ελεάνα Φινοκαλιώτη (Δελχαρώ), Ιωνάς Νανούρης (π.Ιωάσαφ), Έφη Καμπάνταη (Μαρουσώ), Βίκη Ξάνθη (πεθερά), Χάρις Συμεωνίδου (μάνα φόνισσας).

Η Φραγκογιαννού είναι μια πολυβασανισμένη γυναίκα, θύμα της πατριαρχικής κοινωνίας στην οποία ζούσε. Η ταινία ακολουθεί τη Φραγγογιαννού-φόνισσα από την πρώτη νύχτα όπου αναπολεί όλον τον ανωφελή, μάταιο και βαρύ βίο της έως την απόφασή της να προβεί σε μία σειρά φόνων μικρών κοριτσιών. Ο κάθε φόνος μεταμορφώνει σταδιακά την Φραγκογιαννού σε μισάνθρωπο που τον καταδιώκουν οι δαίμονες του οδηγώντας τον σε απόγνωση, σε αγρίμι που λειτουργεί με μόνο το ένστικτό του. Στο θολωμένο της μυαλό νομίζει πως το ό,τι υπέφερε της δίνει το δικαίωμα, να πάρει τον νόμο στα χέρια της, να υποκαταστήσει το Θεό και να επιβάλει θεία δικαιοσύνη. Θα οδηγηθεί στους φόνους κοριτσιών, για να τα λυτρώσει από τη μάταιη και άδικη ζωή που τα περιμένει… Θα πεθάνει και η ίδια μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης…

 

 

 

 

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *