ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όταν ο Κινηματογράφος συναντά την Πραγματικότητα

Πριν από 25 χρόνια ξεκίνησε στην Αθήνα το Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα». Δεν είναι πολλά τα 25 χρόνια για ένα Φεστιβάλ. Όταν όμως πρόκειται για ένα Φεστιβάλ «μικρό», που στηρίζεται σε περιορισμένους οικονομικούς πόρους, λίγη διαφήμιση και προβάλλει σπάνιο και σπουδαίο κινηματογραφικό υλικό, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ένα Φεστιβάλ μεγάλο και σπουδαίο.

Μέντορες του είναι ο Αντρέας Πουλάκος, που έφυγε το 2010 αφήνοντας όμως πίσω του σπουδαίο έργο, ο Ηλίας Σκαντζίκας και ο Βασίλης Σπηλιόπουλος. Εδώ και 25 χρόνια στο Γαλλικό Ινστιτούτο προβάλλονται ταινίες που σπάνια φθάνουν στο φως της δημοσιότητας, κινηματογραφικά διαμάντια που ελάχιστες φορές παίρνουν το δρόμο προς την τηλεόραση, τον κινηματογράφο ή ακόμη και άλλα Φεστιβάλ.

Το 25ο Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» κατάφερε και φέτος να γίνει πραγματικότητα χάρη στο πάθος των ανθρώπων που το διοργανώνουν και στην ένωση των δυνάμεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε. Ως γνωστόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ήταν εκείνο που αγκάλιασε πρώτο το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων.

Επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τη γαλλογερμανική δυναμική του, το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί δύο μεγάλα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το γαλλικό Cinema Du Reel και το γερμανικό «doxs!», το παλιότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

Μαζί με τα Φεστιβάλ έρχονται στην Ελλάδα και οι αντιπρόσωποι τους, ο  Αρνό Ε, υπεύθυνος προγραμματισμού του Cinema du Reel και η Γκούντρουν Ζόμερ διευθύντρια του «doxs!» για να συνομιλήσουν με το κοινό στην ανοιχτή συζήτηση «Πλατφόρμες Δικτύωσης σε Καιρούς Κρίσης» για το ρόλο των διεθνών φεστιβάλ στην προώθηση ταινιών ντοκιμαντέρ, για τη συνεισφορά του ντοκιμαντέρ στην αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά και για τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει ένας εκπαιδευτικός προσανατολισμός του.

Οι βασικές ενότητες στις οποίες εντάσσονται οι παραπάνω από 40 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που θα προβληθούν στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι οι:

– Σύγχρονες Ελληνικές Παραγωγές

– Τα Βραβεία του CInema du Reel

– Μικροί Ηρωες, σε επιλογή της διευθύντριας του φεστιβάλ «doxs!»,

-Ειδικές προβολές για ξεχωριστές πρόσφατες ταινίες, με επιλογή της ΕΡΤ από την παγκόσμια πρωτοβουλία Why Poverty – Φτώχεια – Γιατί?, και

-Σε Πρώτο Πρόσωπο – Το Υποκειμενικό Αφήγημα ως Τεκμηρίωση στον 21ο Αιώνα, για σύγχρονους δημιουργούς που μιλούν μια μοναδική κινηματογραφική γλώσσα

Για έξι μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ταινίες που μας δείχνουν μια άλλη πλευρά του ντοκιμαντέρ, μια αθέατη αλλά και γοητευτική θέα του κινηματογραφικού τοπίου που δεν μπορεί κανείς να δει σε άλλα Φεστιβάλ στην Ελλάδα και να γνωρίσουμε τους σημαντικότερους νέους εκφραστές του είδους.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από 30 Νοεμβρίου μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2012και όλες οι προβολές θα διεξαχθούν στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου στη οδό Σίνα.

Το εισιτήριο για την κάθε προβολή είναι 3 ευρώ. Για δύο εισιτήρια των προβολών «Μικροί Ήρωες» το τρίτο είναι δωρεάν, ενώ για δύο εισιτήρια για δύο προβολές την ίδια ημέρα το τρίτο είναι δωρεάν. Διατίθεται και κάρτα για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ με τιμή 25 ευρώ.

 

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *