Άποψη

Ο «Κυνόδοντας» που έκανε αίσθηση…

Οι μισοαποτυχημένες ή μισοπετυχημένες απόπειρες ελληνικών ταινιών έχει προκαλέσει την δυσπιστία του κοινού στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Ελλειψη ταλέντου; Εξοπλισμού; Ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Μετρημένες οι ταινίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση. Μία από αυτές είναι και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα σε μία άνετη μονοκατοικία γύρω από την οποία υπάρχει ένας ψηλός φράχτης.  Εκεί ζουν ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά , τα οποία δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι.
Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Εχουν διαστρεβλώσει την πραγματική σημασία των λέξεων και των εννοιών.
Τα παιδιά πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια, η θάλασσα είναι η πολυθρόνα, τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια, η γάτα είναι ένα απειλητικό ζώο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, ο Φρανκ Σινάτρα είναι ο παππούς των παιδιών που τραγουδάει στο δίσκο, το αιδοίο το ονομάζουν πληκτρολόγιο και το αλάτι τηλέφωνο.
Ενα από τα στοιχεία που κάνουν εντύπωση από την ταινία είναι ο χαρακτηριστικός αυστηρός πάτερ φαμίλιας που υποχρεώνει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του να συμπεριφέρονται σαν σκύλοι, να στέκονται στα τέσσερα και να γαβγίζουν.
Τα ένστικτα καταπιέζονται και τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν ρομπότ καλά ρυθμισμένα, πράγμα που γίνεται εμφανές και στην ομιλία, αλλά και στις κινήσεις.
Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλέυει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού.
Ολόκληρη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα…
Η ανατροπή της ισορροπίας από το σεξουαλικό αντάλλαγμα της Χριστίνας όταν χάρισε τη στέκα της, κάνει τον πατέρα να χάσει την εμπιστοσύνη του και αναθέτει το ρόλο αυτό σε μία από τις κόρες του. Η αιμομιξία θα κρατήσει δεμένη την οικογένεια, μακριά από τον κακό έξω κόσμο.
«Οταν ο κυνόδοντας κουνηθεί και πέσει, τότε τα παιδιά μπορούν να φύγουν από το σπίτι»… Ενδόμυχα τα κορίτσια αντιλαμβάνονται την «φυλακή», όταν μία από τις δύο νομίζει οτι ο κυνόδοντας κουνιέται…Ομως είναι ιδέα της…Η μεγάλη φτάνει στα όρια…Η σύγκρουση έρχεται όταν σπάει τον κυνόδοντα με ένα βαράκι και φεύγει από το σπίτι…
Χαρακτηριστικό της ταινίας είναι ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα των ηρώων, παρά μόνον της Χριστίνας.
Μία συγκλονιστική ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες, διθυραμβικές κριτικές, βραβεία και πρόταση εκπροσώπησης της Ελλάδας στα βραβεία Οσκαρ…
Δικαιολογημένα…Το Όσκαρ μας και γρήγορα… 

                                                                   Σατίν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *