Φεστιβάλ

Φαβορί για Χρυσό Λέοντα στη Βενετία

Πριν ακόμα οι κινηματογραφικοί προβολής της Βενετίας σβήσουν, τα φώτα έχουν στραφεί στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, στο οποίο έχει επικεντρωθεί ο κόσμος του σινεμά. Παρ’ όλα αυτά το 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας φτάνει στο τέλος του το Σάββατο, με την απονομή του Χρυσού Λέοντα.

Ανάμεσα στα φαβορί οι ταινίες Pieta του Κιμ Κι Ντουκ, The Master του Πολ Τόμας Άντερσον και Apres Mai του Ολιβιέ Ασάγιας.

Επίσης, δεν αποκλείεται να δούμε και μια ιταλική νίκη με την ταινία Sleeping Beauty του Μάρκο Μπελόκιο. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία της παράλυτης Ελουάνα Ενγκλάρο, που βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού», για 17 ολόκληρα χρόνια, ιστορία που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Αν και γιόρταζε τα 80 του χρόνια, λίγες ήταν οι παρουσίες των μεγάλων σταρ στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Στην βίαιη Pieta του ο Κιμ Κι Ντουκ διηγείται την ιστορία της σχέσης ενός σκληρού, αλλά εξαρτημένου νεαρού και μιας μυστηριώδους ηλικιωμένης γυναίκας που υποστηρίζει πως είναι η μητέρα του.

Από την άλλη, το The Master του Πολ Τόμας Άντερσον σκιαγραφεί την αρχή μιας αίρεσης, παρόμοιας με τη Σαϊεντολογία. Οι ερμηνείες των Χοακίν Φοίνιξ και Πολ Τόμας Άντερσον θεωρείται ότι θα φτάσουν μέχρι τα Όσκαρ.

Το Apres Mai του Ασάγιας εξετάζει τα γεγονότα μετά τον Μάη του 1968.

Από την άλλη, υπήρχαν και ταινίες που απογοήτευσαν, όπως για παράδειγμα το θρίλερ Passion του Μπράιαν ντε Πάλμα, ενώ και το To the Wonder του Τέρενς Μάλικ είχε οπαδούς και επικριτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βραβείο διεκδικεί και ο Γιώργος Ζώης που η μικρού μήκους ταινία του Τίτλοι Τέλους προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ.

Μεγάλο πλήγμα για το Φεστιβάλ της Βενετίας αποτελεί το Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς οι παραγωγοί στοχεύουν στην αμερικανική αγορά.

Πολλές ταινίες προβλήθηκαν μόνο στο Τορόντο, ενώ κάποιες, μετά τη Βενετία ταξίδεψαν και στον Καναδά.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *