Χρονομηχανή

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Τιτανικό

Η ιστορία του πλοίου αυτού που πήρε μαζί του πολλούς επιβάτες στο βυθό της θάλασσας, αποτέλεσε έμπνευση για τον James Cameron, ο οποίος το 1997 το «ζωντάνεψε» στο κινηματογραφικό πανί σπάζοντας ταμεία. Το περιστατικό του ναυαγίου συνδυάστηκε άψογα με μια πολύ ρομαντική αλλά χωρίς αίσιο τέλος ιστορία. Παρ’ ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προβολή του κινηματογραφικού Τιτανικού, εντούτοις υπάρχουν στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί.

1)      Όλοι ξέρουμε πως ο συμπρωταγωνιστής της Kate Winslet ήταν ο Leonardo di Caprio. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι, όμως, είναι πως η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. ήθελε τον Matthew McConnaughey στην ταινία, ενώ ο σκηνοθέτης ήθελε στον di Caprio.

2)      Η Gloria Stuart, η ηλικιωμένη κυρία στο ρόλο της Rose, αφηγήθηκε με πολλές λεπτομέρειες ό,τι θυμόταν από τον Τιτανικό. Η γυναίκα αυτή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στο συνεργείο που ζούσε το 1912, τη χρονιά που βυθίστηκε το πλοίο.

 

3)       Για το ρόλο της Rose είχαν ακουστεί πολλά ονόματα, όπως εκείνα των Nicole Kidman, Jodie Foster, Madonna, Cameron Diaz, ακόμα και εκείνο της Sharon Stone.

 

4)      Την τελευταία νύχτα που γίνονταν τα γυρίσματα, κάποιοι θεώρησαν σωστό να κάνουν την εξής πλάκα: να ρίξουν μέσα στη σούπα που θα έτρωγε το συνεργείο και οι ηθοποιοί μια ουσία, την φαινοκυκλιδίνη (ή αλλιώς PCP ή angel dust). Μετά από αυτό αρρώστησαν 80 άνθρωποι και αρκετοί νοσηλεύτηκαν με παραισθήσεις.

5)      Για το ρόλο της Molly Brown είχε προταθεί η Reba McEntire, αλλά λόγω προβλημάτων με διάφορες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της ταινίας, το ρόλο πήρε η Kathy Bates.

6)      Η Kate Winslet ήταν μία από τους ελάχιστους ηθοποιούς που δεν θέλησαν να φορέσουν στολή κατάδυσης μέσα από τα ρούχα τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ηθοποιός να πάθει πνευμονία.

 

7)      Η κατασκευή του πλοίου κόστισε 7.5 εκατομμύρια δολάρια το 1910- 1912, ενώ για την ταινία το 1997 κόστισε περίπου 120 με 150 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος της ταινίας ανήλθε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

 

8)      Ο Τιτανικός ήταν η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε βίντεο, ενώ παράλληλα παιζόταν ακόμη στους κινηματογράφους.

 

9)      Η Rose, σε μεγάλη ηλικία, έχει ένα σκύλο ράτσας Pomeranian. Ένα τέτοιο σκυλί λέγεται πως επιβίωσε πραγματικά από το ναυάγιο μαζί με άλλα τρία. Ο James Cameron γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια και γύρισε τη σκηνή όπου ένας επιβάτης ελευθερώνει τα σκυλιά από τα κλουβιά τους ∙ όμως αυτή η σκηνή κόπηκε!

10)  Ο Di Caprio, στο έργο, είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος έχει ταλέντο στη ζωγραφική. Μάλιστα, επιχειρεί να ζωγραφίσει την αγαπημένη του γυμνή. Τα σκίτσα του, όμως, δεν είναι φτιαγμένα από τον ίδιο, αλλά από τον James Cameron. Μάλιστα, στη σκηνή αυτή φαίνονται και τα χέρια του σκηνοθέτη.

 

Αξίζει να σημειώσουμε, πως το ναυάγιο αυτό έφερε έμπνευση και σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στην Αυστραλία, την Clive Palmer, η οποία παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδιά της για την κατασκευή του Τιτανικού II.

 

Στους Cinepivates μπορείτε να βρείτε και άλλα θέματα σχετικά με τον Τιτανικό, αρκεί να κάνετε κλικ στα παρακάτω :

 Titanic 3D. Γιατί και το 3D θέλει τον Τιτανικό του…

Κινηματογραφικές εμπειρίες: ο Τιτανικός, οι επικές ουρές και τα δάκρυα του φύλακα

Αποφεύγοντας το «αβύθιστος», ο Τιτανικός ΙΙ φουλάρει τις μηχανές (in.gr)

Δέκα πληροφορίες για την ιστορία του Τιτανικού που δεν γνωρίζετε (in.gr)

 

 

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *