ΑφιερώματαΕλληνικό ΣινεμάΘΕΜΑΤΑ

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν το 2017 – Το ελληνικό σινεμά προχωρά παρά τα προβλήματα

camera000

Πέρυσι γράφαμε στα «10 πράγματα που μας έμειναν το 2016» ότι η ΕΡΤ ξεκίνησε ξανά τις χρηματοδοτήσεις. Φέτος τα πράγματα είναι λίγο πιο δυσοίωνα. Η επιτροπή της ΕΡΤ που αποφάσιζε για τις χρηματοδοτήσεις καθαιρέθηκε και τις αποφάσεις φέρεται ότι θα λαμβάνουν από δω και πέρα εργαζόμενοι της ΕΡΤ αντί για ανθρώπους του σινεμά.

Παράλληλα, η ένταση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίστηκε με την ξαφνική καθαίρεση της Ηλέκτρας Βενάκη από τη γενική διεύθυνση του ΕΚΚ, γεγονός που φαίνεται ότι ξεκινά έναν νέο γύρω ανασφάλειας στο κέντρο κινηματογράφου. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές αντιδρούν και καλούνται με ελάχιστα μέσα να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους.

Το αισιόδοξο είναι ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών ταινιών βρήκε φέτος τον δρόμο του στις αίθουσες (κάποιες έστω και σε περιορισμένο κύκλωμα διανομής), ενώ και στο εξωτερικό οι ελληνικές ταινίες τα πήγαν καλά με τον Γιο της Σοφίας να κερδίζει το μεγάλο βραβείο στην Tribeca. Η τάση αυτή ελπίζουμε να συνεχιστεί και το 2018 αν και θα ελπίζαμε αντί για τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί προσέλκυσης ξένων παραγωγών, να δινόταν μεγαλύτερη σημασία στο εγχώριο σινεμά.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *