ΕΠΙΚΑΙΡΑ

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Μπορεί να θεωρηθεί πλέον θεσμός, αφού για 14η χρονιά διεξάγεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Για τους λάτρεις της γαλλικής κουλτούρας, για εκείνους που αναζητούν μια πιο ποιοτική βραδιά, ακόμα και για εκείνους που θέλουν να ανοίξουν τους κινηματογραφικούς τους ορίζοντες, το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι γαλλόφωνες πρεσβείες οργανώνουν ξανά αυτή τη γιορτή του συγκεκριμένου είδους κινηματογράφου. 40 ταινίες θα προβληθούν από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Μαρόκο, το Λουξεμβούργο και την Ρουμανία. Σκοπός είναι να προβληθούν στη χώρα μας και να βρεθούν αγοραστές. Εκτός από τις αξιόλογες ταινίες , οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν καλέσει και σπουδαία πρόσωπα των τεχνών. Ανάμεσά τους η Καρόλ Μπουκέ, η οποία ανακηρύχτηκε ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο ταλαντούχος συνθέτης που θα είναι και Πρόεδρος της γιορτής αυτής, ο σκηνοθέτης του «Εραστή της κομμώτριας» Πατρίς Λεκόντ με την τελευταία του ταινία «Μπουτίκ για αυτόχειρες», ο Ρεζίζ Ρουανσάρ, σκηνοθέτης της ταινίας «Populaire» μαζί με τον σεναριογράφο Ντανιέλ Πρέσλεϊ, καθώς επίσης και η Μπριζίτ Ρουάν, προκειμένου να παρουσιάσει, μαζί με τους Ντέμη Ρούσο και Λάκη Λαζόπουλο την ταινία της «Να τιμάς τη μητέρα σου και τη μητέρα σου» που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Μήλο.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 4 – 10 Απρίλη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις 11- 17 Απρίλη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκτός από τις ταινίες, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ απονεμηθούν δύο βραβεία, αυτό της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη ταινία και αυτό του κοινού. Για αυτό το κομμάτι θα διαγωνιστούν 8 ταινίες μυθοπλασίας και 15 μικρού μήκους. Στην κριτική επιτροπή θα βρίσκονται οι Αριάν Λαμπέντ (ηθοποιός), Θάνος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης), Aλεξάνδρα Νοραμπουένα Σκιρά (Ταμείο δράσης Sacem) και ο Δημήτρης Στεφανάκης (συγγραφέας).

 

Εκτός από τα βραβεία, έχουν προγραμματιστεί και άλλες εκδηλώσεις, όπως η προβολή κάποιων animation ταινιών μεγάλου μήκους χάρη στο φεστιβάλ «Be There» της Κέρκυρας.

Ακόμη, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Cine-κοντσέρτο, δηλαδή κάποια γαλλικά κινούμενα σχέδια στα αρχικά τους στάδια με τη μουσική επένδυση των Acte Vide.

Επιπλέον , θα διεξαχθεί ένα masterclass από την ομάδα του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας με ελεύθερη είσοδο για νέους και σχολεία,όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου, από τις απαρχές του μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, θα υπάρξουν και δωρεάν προβολές για σχολεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι «Τα Παλιόπαιδα» του Άντονι Μαρσιανό και η ταινία λήξης η «Μπουτίκ για Αυτόχειρες» του Πατρίς Λεκόντ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4/4/2013

09.30 : Γαλλικό Ινστιτούτο – “Comme un lion”

18.00 : ΔαναόςCouleur de peau mile

18.00 : Odeon Opera – Les Invisibles

20.00 : Δαναός Do not disturb

20.30 : Odeon Opera- Punk

22.15 : Δαναός Augustine

22.30 : Odeon Opera- Doudege Wenkel

 

5/4/2013

16.00 : Γαλλικό ΙνστιτούτοImpardonnables

18.00 : ΔαναόςComme un lion

18.00 : Odeon Opera – La Vierge, les coptes et moi

18.00 : Γαλλικό ΙνστιτούτοTrop belle pour toi

20.00 : Odeon Opera – Mobile Home

20.00 : Γαλλικό Ινστιτούτο Travaux

20.30 : Δαναός– Main dans la main

22.00 : Odeon Opera- Rebelle

 

6/4/2013

16.00 : Odeon Opera- Kirikou et les hommes et les femmes

18.00 : Odeon Opera- Punk

20.00 : Odeon Opera- Les Invisibles

 

7/4/2013

16.00 : Δαναόςle jour des corneilles

18.00 : Odeon Opera- L’air de rien

20.00 : Odeon Opera- Doudege Wenkel

20.30 : ΔαναόςTherese Desqueyroux

22.00 : Odeon Opera- Mobile Home

22.45 : ΔαναόςTravaux

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες μπορείτε να μπείτε εδώ :

http://www.festivalfilmfrancophone.gr/

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Μια σκέψη για το “14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *