17ο ΦΝΘ: Ζωντανές μνήμες από το Ολοκαύτωμα
Τα τραύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην εβραϊκή κοινότητα είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν κάποια από τα ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η καταγραφή της ιστορίας, τόσο ως μνήμη, όσο και ως πραγματικότητα, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν ντοκουμέντα για τις επόμενες γενιές, με την ελπίδα τα πράγματα να είναι διαφορετικά στο μέλλον…
Την ιστορία ενός ντοκιμαντέρ που θα δει το φως της δημοσιότητας μετά από 70 χρόνια και ταυτόχρονα την ιστορία της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Αντρέ Σίνγκερ, Θα Πέσει η Νύχτα. Από την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσης των στρατοπέδων, Βρετανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν μπροστά σε μία κόλαση: στους εκατοντάδες κρατούμενους -κυρίως εβραίους- αποστεωμένους, βασανισμένους και αναγκασμένους να ζουν δίπλα στους νεκρούς συγκρατούμενούς τους. Από εκείνη την πρώτη στιγμή έγινε μία προσπάθεια καταγραφής σε φιλμ της θηριωδίας. Ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφιστές που αναλαμβάνουν τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ είναι ο Σίντνεϊ Μπερνστάιν, ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ Το ντοκιμαντέρ δεν προβλήθηκε και 70 χρόνια μετά -ενώ το ντοκιμαντέρ ετοιμάζεται να προβληθεί- ένα άλλο ντοκιμαντέρ εξηγεί τι ακριβώς συνέβη. Η ταινία προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή.
Στο Ακολουθώντας το Ταξίδι της Σίρα: Μια ελληνοεβραϊκή Οδύσσεια, οι σκηνοθέτιδες Κάρολ Γκόρντον και Νάταλι Κάνινγχαμ εξερευνούν την τραγωδία της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μιλώντας με επιζώντες και συγγενείς τους, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν μία ιστορία που έχει ελάχιστα καταγραφεί.