ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Tongue

Το ντοκιμαντέρ “Tongue” σε σκηνοθεσία των Ανδρέα Αναστασιάδη και Παναγιώτη Αχνιώτη, έρχεται να φωτίσει μια ίσως άγνωστη λίγο πολύ στο ευρύ κοινό σελίδα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας, βασισμένο και εμπνευσμένο από την ζωή του ακτιβιστή Κωστή Αχνιώτη.

Ο Κωστής Αχνιώτης υπήρξε δραστήριο μέλος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς της Κύπρου και είχε βαθιά ριζωμένες μέσα του τις ιδέες της Αριστεράς και της κοινωνικής επανάστασης. Στο “Tongue” οι κινηματογραφιστές στοχεύουν στη διερεύνηση των κυπριακών κινημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στην ανάδειξη εκείνης της κοινής και ιδιαίτερης κυπριακής γλώσσας που ανήκε σε μια συλλογική κυπριακή συνείδηση, Ελλήνων Κύπριων και Ελλήνων Τούρκων. Της συνείδησης για μια ζωή στην Κύπρο χωρίς “κυπριακό πρόβλημα”, όπως ακούγεται χαρακτηριστικά και στη ταινία.

Στην φιλμική αφήγηση κυριαρχούν οι αφηγήσεις των δημιουργών της σε συνδυασμό με τις προφορικές αφηγήσεις διάφορων προσώπων που γνώρισαν την εξέχουσα προσωπικότητα του Κώστα Αχνιώτη και μοιράστηκαν μαζί του ιδέες και οράματα. Ταυτόχρονα, σε αρκετά σημεία της ταινίας παρεμβάλλονται αποσπάσματα από αφηγήσεις του ίδιου του Κωστή Αχνιώτη από το 2017. Η συνεχής ύπαρξη του προφορικού σχολίου “παντρεύεται” και λειτουργεί συμπληρωματικά και επεξηγηματικά του πλούσιου οπτικού υλικού, καινούριου και αρχειακού, παρέχοντας την πληρέστερη και σαφέστερη πληροφόρηση των δεδομένων που προβάλλονται. Στο φίλμ το παρόν μπερδεύεται με το παρελθόν, όμως η τεκμηρίωση των γεγονότων και η σωστή παροχή πληροφοριών, κάνει την αφήγηση να κυλά απολύτως αρμονικά και κατανοητά.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για ένα άκρως διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ, το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι γυρίστηκε από μια αδήριτη ηθική ανάγκη και επιταγή να καταγραφούν επιτέλους τα ανείπωτα και να ακουστεί εκείνη η “γλώσσα”.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *