ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Leap of Faith

Τί έγινε στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας, ο “Εξορκιστής”; Τι ενέπνευσε τον σκηνοθέτη William Friedkin να γυρίσει αυτό το άκρως αιρετικό φίλμ και ποιές ήταν οι καλλιτεχνικές επιρροές που το κατέστησαν ένα από τα τρομακτικότερα φίλμ όλων των εποχών; Το ντοκιμαντέρ “Leap of Faith” του Alexandre O. Philippe φωτίζει τη δημιουργική διαδρομή που ακολούθησε ο σκηνοθέτης Friedkin, προσφέροντάς μας πληροφορίες και λεπτομέρειες από τα γυρίσματα που δεν γνωρίζαμε ή δεν είχαμε προσέξει.

Το σενάριο και την σκηνοθεσία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Alexandre O. Philippe, ο ντοκιμαντερίστας που κάνει ταινίες για το πώς γυρίστηκαν ταινίες, όπως ενδεικτικά έκανε με τις ταινίες τεκμηρίωσης “Memory: The Origins of Alien”(2019),”78/52: Hitchcock’s Shower Scene”(2017), “Doc of the Dead”(2014),”The People vs. George Lucas”(2010)κ.λ.π. Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έγινε αφού ο ίδιος ο Friedkin κάλεσε τον Philippe να του πάρει συνέντευξη.

«Το σινεμά καταπιάνεται με τα μυστήρια είτε της μοίρας είτε της πίστης»,λέει χαρακτηριστικά ο Friedkin ήδη στην αρχή του ντοκιμαντέρ, και ο θρυλικός Εξορκιστής, η σημαντικότερη ταινία της καριέρας του, εμπίπτει σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Ύστερα από την άρνηση των Stanley Kubrick και John Boorman , o William Friedkin ήταν εκείνος που οραματίστηκε την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος (στο οποίο βασίστηκε με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούσε). Με μεγάλη άνεση και τρομερή ενέργεια, ο Friedkin μοιράζεται στην κάμερα τις ιστορίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γύρισε αυτό το αριστούργημα. Μιλά για τη θεμελιώδη σημασία που έπαιξε στη συγκεκριμένη ταινία του (αλλά και στο σύνολο το φιλμογραφίας του) η έννοια της ματαιότητας των πάντων, με σινεφίλ αναφορές μέχρι και στον “Πολίτη Κέιν”. Τονίζει πόσο σπουδαίος είναι ο αυθορμητισμός κατά την κινηματογράφηση και όχι η επίτευξη της τελειότητας και περιγράφει λεπτομερειακά τον τρόπο που δούλεψε με το συνεργείο και τους ηθοποιούς του, ακολουθώντας πολλές φορές “πρωτότυπες” τεχνικές. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της αφήγησής του αναλύει τις καλλιτεχνικές εκείνες πηγές, από την ζωγραφική μέχρι και την μουσική που διείσδυσαν στην φαντασία του και τροφοδότησαν τις ιδέες του για τη ταινία. Η επιλογή δε της προβολής των αντίστοιχων πηγών και ο συνδυασμός με πλάνα από τον “Εξορκιστή”, κάνουν την ανάλυση ακόμη πιο κατανοητή και απολαυστική.

Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που εισχωρεί στα κινηματογραφικά άδυτα ενός σπουδαίου σκηνοθέτη και μιας θρυλικής ταινίας που απασχολεί με το μύθο της μέχρι και σήμερα και προσκαλεί το κοινό της να κάνει αυτό το “άλμα της πίστης”.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *