28ο Πανόραμα: Τι έγινε στην τελετή λήξης
Οι Cinepivates, ως χορηγοί επικοινωνίας του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έζησαν εκ των έσω το Φεστιβάλ (διαβάστε την καθημερινή ανασκόπησή μας εδώ). Δεν θα μπορούσαν να μην βρεθούν και στην τελετή λήξης της διοργάνωσης, μεταφέροντας το κλίμα από όσα έγιναν.
Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Ζερβός, Βαγγέλης Μουρίκης, Νίκος Κορνήλιος, Κύρος Παπαβασιλείου ήταν -μεταξύ άλλων- ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στην τελετή λήξης του 28ου Πανοράματος που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Odeon Opera 1.
Φέτος βραβεία απονεμήθηκαν από τρεις κριτικές επιτροπές. Η πρώτη, εκείνη των αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα», απένειμε το βραβείο της στην ταινία Babai από το Κόσοβο, ταινία που μελετά τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του.
Για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου -η οποία γιορτάζει του χρόνου τα 40 της χρόνια- απένειμε βραβείο στην διοργάνωση. Η κριτική επιτροπή έδωσε το βραβείο στην ταινία Στη Σκιά των Γυναικών του Φιλίπ Γκαρέλ, μία ταινία για τις ερωτικές σχέσεις.
Η επιτροπή της FIPRESCI (της διεθνούς ένωσης κριτικών κινηματογράφου) απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία The Treasure του Κορνέλιου Πορουμπόιου.
Νωρίτερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πραγματοποίησής του, σημειώνοντας «ευτυχώς που δεν επιβλήθηκαν και film control» και σημείωσε: «φέτος το Πανόραμα έγινε ουσιαστικά με τη βοήθεια 2,5 ατόμων».
Ο κ. Μικελίδης διάβασε και μήνυμα του Μπερτράν Ταβερνιέ, ο οποίος ήταν ο επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ αλλά δεν κατάφερε να παρευρεθεί εξαιτίας σοβαρής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε. Ο Μπ.Ταβερνιέ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έπρεπε να επιβάλει συνεχώς κανόνες στη χώρα, κάνοντας παράλληλα ένα καυστικό σχόλιο για τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
[toggle title=”Διαβάστε το μήνυμα του Μπερτράν Ταβερνιέ“]
Για να μην έρθω σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, στην Ελλάδα που αγαπώ πολύ περισσότερο από την κυρία Μέρκελ, οι λόγοι έπρεπε να ήταν πολύ σοβαροί. Ιδιαίτερα μάλιστα, για να παρουσιάσω μια από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες, το «Η Ζωή και Τίποτε Άλλο». Αυτό που λέει η ταινία είναι πολύ μοντέρνο. Καταπιάνεται με τη σημασία της μνήμης, τις ευθύνες (ή και την έλλειψή τους) των πολιτικών και των στρατηγών, τη σημασία του παρελθόντος. Με μια έξοχη ερμηνεία από τον Φιλίπ Νουαρέ.
Ναι, έπρεπε να είναι πολύ σοβαροί.
Μόλις υποβλήθηκα σε εγχείρηση καρκίνου. Κέρδισα χωρίς ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Οι χειρουργοί μου, όμως, ήθελαν να με προστατεύσουν. Να με βοηθήσουν να αναρρώσω πλήρως.
Γι αυτό τον λόγο δεν είμαι στην Αθήνα, κι αυτό με στεναχωρεί.
Ήθελα να συναντήσω τους σπουδαστές (σ.σ. των κινηματογραφικών σχολών), να τους μιλήσω για τη σημασία του κινηματογράφου, της κουλτούρας, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων.
Οι ταινίες μπορεί να είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως και η κουλτούρα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το καταλάβει, αντί να παίρνει δραστικά μέτρα για την Ελλάδα, αντί για όλες τις αμερικανικές εταιρίες που ποτέ δεν πληρώνουν φόρους, με την ευλογία του κυρίου Γιούνκερ.
Σας ευχαριστώ που ήρθατε να δείτε τις ταινίες μου, και ελπίζω να έρθω κοντά σας σύντομα.
Bertrand Tavernier [/toggle]
Έκανε, επίσης, μία αναφορά στον Μηνά Χατζησάββα που πέθανε πρόσφατα, λέγοντας ότι ήταν πολύ καλός φίλος του Φεστιβάλ.
Τιμητικό βραβείο από τα χέρια του Παντελή Βούλγαρη απέσπασε ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος μάλιστα χθες συμπλήρωνε 71 χρόνια. Ο κ. Σαββόπουλος, ο οποίος έχει γράψει αρκετά σάουντρακ, αναφέρθηκε στην απόφασή του να έρθει στην Αθήνα πριν από χρόνια, σημειώνοντας ότι ήταν σωστή απόφαση και είπε ότι πρέπει να φύγει βιαστικά γιατί «με περιμένει η οικογένεια στο σπίτι για φαγητό».
Το δεύτερο τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον ηθοποιό Γιάννης Στάνκογλου. Συγκινημένος και αμήχανος, ο κ. Στάνκογλου ευχαρίστησε τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, είπε ότι αισθάνεται μικρός για τιμητικά βραβεία και ότι περιμένει να κάνει πολλά πράγματα στο μέλλον. Αφιέρωσε το βραβείο στον Μηνά Χατζησάββα και τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Παπαχρόνη («που σκοτώθηκε σαν σήμερα» όπως είπε), αλλά και στην κόρη του, λέγοντας: «Σαν σήμερα, πριν από επτά χρόνια έμαθα ότι θα γίνω μπαμπάς».
Μετά την τελετή απονομής ακολούθησε η προβολή της ταινίας Brooklyn με τη Σαοϊρζ Ρόναν στον ρόλο νεαρής Ιρλανδής που μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Τέλος, ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι λήξης, στο Bartesera, που κράτησε μέχρι πρωίας, όπου προσκεκλημένοι και φίλοι του φεστιβάλ, διασκέδασαν αλλά και είχαν την ευκαιρία να κάνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με τη συνοδία κρασιού και διάφορων εδεσμάτων.