ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά: Φωνή στους νέους δημιουργούς

PFF19 poster

Ολοκληρώθηκε χτες το τρίτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά, με την Nail Hin ‘n’ Run να κρύβεται πίσω από την διοργάνωση. Δεκαοχτώ ταινίες προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διοργάνωσης, γνωρίζοντας σε όλο και περισσότερους θεατές την μαγεία των

Η ομάδα της Nail Hit ‘n’ Run πλαισίωσε τις προβολές με παράλληλες δράσεις που ήταν ενδιαφέρουσες τόσο για τους σκηνοθέτες όσο και για το φιλοθεάμον κοινό. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ προβλήθηκε η μεγάλου μήκους ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «USSAK», ενώ την δεύτερη μέρα έγινε η παρουσίαση σε α’ πανελλαδική προβολή των ταινιών μικρού μήκους  «Έψιλον» και «DER» του Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, ο οποίος βραβεύτηκε ως Best New Director από το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου.

likouresis

Οι Cinepivates παραβρέθηκαν  στην συζήτηση «Οι τέχνες συναντούν τον κινηματογραφικό κόσμο του Τώνη Λυκουρέση», όπου πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση του συνολικού έργου του μεγάλου σκηνοθέτη τονίζοντας πως επηρεάστηκε ο ίδιος από τις τέχνες ενσωματώνοντάς τες στο κινηματογραφικό του σύμπαν.

Με το πέρας των προβολών, την Δευτέρα έγινε η απονομή των βραβείων στο  εντυπωσιακό φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου παρουσία σκηνοθετών, μελών της κριτικής επιτροπής και σινεφίλ θεατών. Την βραδιά παρακολούθησε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αλλά και ο πρόεδρος του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Γιάννης Μαρωνίτης. Και οι δύο τόνισαν την σπουδαιότητα της έβδομης τέχνης για τον πολιτισμό μιας χώρας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να βοηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους.

moralis-1

Για την μαγεία των ταινιών μικρού μήκους και την αξία του κινηματογράφου μίλησε και ο ηθοποιός Ιωάννης Παπαζήσης, ο οποίος ήταν μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν μεταξύ άλλων από τους Γιώργο Ζώη (Σκηνοθέτης), Έκτορα Λυγίζο (Σκηνοθέτης), Δάφνη Schmon (Σκηνοθέτης /Παραγωγός), Μαρία Ραπτάκη (DoP /Σκηνοθέτης) και Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη (Σκηνοθέτης /Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ).

Οι νικητές των βραβείων του 3ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά είναι οι εξής:

Βραβείο Κοινού για την ταινία «Coordinates» του Μάκη Τσούφη

Βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την ταινία «Η Άγκυρα» του Μιχάλη Γαλανόπουλου

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις  Λένα Κιτσοπούλου («Fake News») και Βίνα Σέργη («Η Αλίκη πάντα φεύγει»)

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Στέφανο Λώλο («Springtime rest»)

Ειδικό Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας στον Αντώνη Γλαρό για την ταινία «Πολυέλαιος»

Επιπλέον δόθηκαν βραβεία στις τρεις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, οι οποίες ήταν : «Η Άγκυρα» (3η θέση), «Μικρός που είναι ο κόσμος» (2η θέση) και «Fake News» (1η θέση).  Τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Τώνη Λυκουρέση τόσο για την προσφορά στον χώρο του κινηματογράφου όσο και στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Τέλος, επειδή μουσική και κινηματογράφος είναι δυο άρρητα συνδεδεμένες τέχνες, η ομάδα της Nail Hit ‘n’ run «έντυσε» την βραδιά με την μουσική της Βανέσας Αδαμοπούλου.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *