Σινέ τεχνολογείν

3D how to make directors dream of new worlds

Απο τον Herzog μέχρι τον Coppola, όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα γυρίζουν στο 3D για να υλοποιήσουν τα νέα οράματα τους, ενώ όλες οι δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. 6 χρόνια νωρίτερα, η χρήση του 3D στο σινεμά φαινόταν εξωπραγματική, σήμερα απλά κυριαρχεί στα multiplex. Παρόλη τη ύπαρξη ”άπιστων” που την αμφισβητούν οπως ο Walter Murch, Roger Ebert ή Mark Kermode, το 3D εχει γίνει πια το στανταρ παραγωγής για τα μεγάλα στουντιο. Απο τους Transformers 4 στους Pirates 4, το Green Lantern στο Thor, τον Harry Potter στην αναγεννηση του Spiderman, σχεδόν όλες οι ταινίες που επικρατούν στο box office γυρίζονται σε 3D.”Και τι έγινε” θα μου πείτε, ισχυρίζομενοι ότι όλοι πούλησαν την ψυχή τους στο “διάβολο” για το χρήμα και τον εντυπωσιασμό. Και όμως κατι άλλο συμβαίνει. Ολο και περισσότεροι απο τους “σοβαρούς” σκηνοθέτες με κρίσιμη αξιοπιστία δέχονται το 3D σαν σημαντικό εργαλείο.

Για παραδειγμα ο Werner Herzog (Φιτσκαράλντο, Αγκίρε: Η μάστιγα του Θεού, Συναντησεις στο τελος του κοσμου, Grizzly man), ο οποίος παραδοσιακά δεν εντυπωσιάζεται απο νεοτερισμούς και εφε. “Στην αρχή είμουν πολύ σκεπτικός οτι αφορά το 3D”, ελεγε. “Δεν πιστεύω οτι μπορεί να κυριαρχησει παντού, αυτό είναι ουτοπία. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα σε 20 χρόνια κάθε ταινία να είναι 3D”. Αλλά για ορισμένες δουλειές, σκέφτετε τώρα πια οτι είναι η μόνη λύση. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να προβάλεται το “Cave of forgotten Dreams”, ενα 3D ντοκυμαντέρ για τα εκπληκτικά παλαιολιθικάσχέδια στο σπηλαιο Chauvet στη Νοτια Γαλλία. Ο Herzog ενιωθε πως το 3D ήταν η μόνη τεχνολογία που θα μπορούσε να αναπαραστήσει το δραματικό θέαμα των ζωγραφισμένων εικόνων πάνω στις κυμαινόμενες επιφάνειες των τοίχων του σπηλαίου. Πηγές αναφέρουν οτι τα αποτελέσματα είναι φανταστικά.
Τον επόμενο μήνα περιμένουμε άλλη μια παραγωγή στερεοσκοπικού ντοκυμαντέρ (παλι απο γερμανό σκηνοθέτη), το Pina του Wim Wenders. Ενα αφιέρωμα στην χορογράφο Pina Βausch. Όπως και ο Herzog, ετσι και ο Wenders θεώρησε οτι η στερεοσκοπία είναι η μόνη λύση για να υλοποιήσει το όραμα του. Στόχος του ήταν να βάλει τους θεατές να συμμετέχουν στις χορευτικές κινήσεις, να μοιραστούν τον χώρο της ερμηνείας του καλλιτέχνη αναδεικνείωντας έτσι σε μέγιστο βαθμό την τέχνη του Pina. “Θεωρώ ότι το μέλλον αυτής της τεχνολογίας δεν είναι απαραίτητα στον τρόπο με την οποία την χρησιμοποιούμε σήμερα σε παραγωγές φίλμ φαντασίας” αναφέρει ο Wenders, “καλό είναι να βλέπουμε που μας οδηγέι μια νέα τεχνολογία πριν την απορρίψουμε, ποιός θα πίστευε οτι το ψηφιακό σινεμά θα ανάσταινε και ανακάλυπτε εκ νέου την τέχνη του ντοκυμαντέρ.
Πολλοί σκηνοθέτες φάινεται να μοιράζονται την άποψη του. Ο Martin Scoresese αυτό τον καιρό γυρίζει την νέα του 3D ταινία, the childern’s adventure Hugo Cabaret. Σε μια προσφατη ανακοίνωση του χαρακτηρίζει αυτή τη τεχνολογία “απελευθερωτική”.

Ο Steven Soderbergh επίσης είχε αποφασίσει για τη χρήση 3D σε 2 νέα έργα (τα οποία δυστυχώς ακυρώθηκαν), το Contagion (θα γυριστεί σε 2D) και το Cleopatra Musical. “Θέλω πολύ να δω την πρωτη προσπάθεια πραγωγής δράματος σε 3D” αναφέρει και πιστέυει πως το έργο Cleopatra θα ήταν ιδανικό για κάτι τέτοιο.

Ισως το ίδιο να σκέφτετε και ο Baz Luhrmann για το νέο έργο του The Great Gatsby που εξιστορεί το έπος της jazz. Ενα έργο το οποίο δίνει βάση περισσότερο σε διαλόγους και πλοκή παρά σε εφε και θέαμα. Αν και θα έχει και τις εντονες χορευτικες σκηνές του ala Moulin Rouge.

Ακόμα και ο Francis Ford Copola, που κάποτε είχε αναφερθεί στη θέαση 3D σαν “κουραστική διαδικασία“, φερετε τώρα να σχεδιαζει στερεοσκοπικές παραγωγές για το νεο του gothic chiller Twixt Now και Sunrise.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε οτι η τεχνολογία 3D διαπρέπει σε συνδυασμό με CGI (computer generated images) περιεχόμενο το οποία δείχνει κόσμους που είναι απροσπέλαστοι ή δύσκολη για γυρίσματα όπως για παράδειγμα τα υδάτινα και εναέρια περιβάλλοντα. Ενδυκτικά αναφέρουμε το το The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn του Steven Spielberg, Peter Jackson ή το 20.000 λέυγες κατω απο τη θάλασσα του David Fincher.

Μετα από τη σκληρη κριτική και το σκεπτικισμό, η νέα τεχνολογία έχει συνεπάρει τη φαντασία των πιο διάσημων σκηνοθετών του Hollywood. Καθώς η τεχνολογία θα γίνεται πιο φτηνή και προσβάσιμη, θα αναδυθεί μια νέα γενιά σκηνοθετών πλήρως εξοικειωμένοι με τη στερεοσκοπική σκηνοθεσία οι οποίοι όταν ανδρωθούν ελπίζουμε να αποκαλύψουν πλήρως της τεράστιες εκφραστικές δυνατότητες του 3D.

-Trinity 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *