Φεστιβάλ

54ο ΦΚΘ: Αφιέρωμα στον σύγχρονο αργεντίνικο κινηματογράφο

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο αργεντίνικο κινηματογράφο από τη 1 Νοεμβρίου ως τις 10 του ίδιου μήνα, με στόχο να τον γνωρίσει το ελληνικό κοινό και να ανακαλύψει την δεξιοτεχνία των δημιουργών, παρ’ ότι η Αργεντινή αντιμετωπίζει πολλά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ διαπραγματεύονται προβλήματα που θεωρούνται «αγκάθια» στην αργεντίνικη κοινωνία, όπως διαφθορά, συγκρούσεις και χάσματα γενεών, νέοι σε αδιέξοδο, αναζήτηση ταυτότητας και άλλα πολλά.

Τα έργα που έχει επιλέξει το Φεστιβάλ είναι : «Los Duenos» των Αγκουστίν Τοσκάνο και Εζεκιέλ Ραντούσκι, «La Paz» του Σαντιάγκο Λόσα, «Hawaii» Μάρκο Μπέργκερ, «Viola» του Ματίας Πινιέιρο, «Noche» Λεονάρντο Μπρεζίτσκι, «Leones» της Χασμίν Λόπες, «Deshora» Μπάρμπαρα Σαρασόλα – Ντέι.

Το πρόγραμμα με τις προβολές, τις ώρες και το κόστος των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Los Duenos»

Μια οικογένεια εργάζεται στις εκτάσεις ενός μεγαλοκτηματία στην αργεντίνικη επαρχία. Όταν οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν, οι υπηρέτες οικειοποιούνται το σπίτι των αφεντικών, «κλέβοντας» προσωρινά την ταυτότητα και τις ζωές τους. Μια ταινία που θίγει το θέμα των ταξικών διαφορών, που δεν πλήττει μόνο την Αργεντινή.

«La Paz»

Ένας νέος μεγαλοαστικής τάξης με ψυχιατρικά προβλήματα, αναζητά την γαλήνη στην ψυχή του. Ύστερα από έναν σύντομο εγκλεισμό σε κλινική, ο ήρωας επιστρέφει στην οικογένειά του και τις ασφυκτικές περιποιήσεις της: η υπέρμετρη λατρεία της μητέρας του, οι στερεοτυπικές διδαχές του πατέρα του και η αδιέξοδη ερωτική του ζωή είναι οι καταστάσεις που κυριαρχούν. Το διαταραγμένο μυαλό του ψάχνει απεγνωσμένα την ισορροπία, όμως οι υλικές ανέσεις που του προσφέρονται τον πνίγουν όλο και περισσότερο.

«Hawaii»

Δυο νέοι άντρες συναντιούνται τυχαία μετά από χρόνια. Ο ένας μένει στο εξοχικό σπίτι του θείου του για το καλοκαίρι με σκοπό να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του. Ο άλλος, άστεγος και άνεργος, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, αναζητώντας στέγη και δουλειά. Ο πρώτος του προσφέρει διέξοδο, προτείνοντάς του κάποιες εργασίες στο σπίτι. Αυτή η συνύπαρξη γεννά τη φιλία και πολύ σύντομα τον πόθο, φτάνοντας να μιλάμε για την ομοφυλοφιλία που μέχρι και σήμερα θεωρείται ταμπού.

«Viola»

Μια ομάδα νέων γυναικών ανήκει στη καλλιτεχνική ζωή του Μπουένος Άιρες. Οι ηρωίδες κάνουν πρόβες προετοιμάζοντας τη Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ και ταυτόχρονα, εκτός σκηνής, γράφουν τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Noche»

Μια παρέα νέων ανθρώπων συγκεντρώνεται σε ένα αγροτικό σπίτι, για να τιμήσεί τη μνήμη ενός φίλου τους που αυτοκτόνησε, παρατηρώντας πως η απουσία ενός αγαπημένου προσώπου αφήνει τα δικά της αποτυπώματα πίσω.

«Leones»


Πέντε νέοι περιφέρονται στο δάσος μιλώντας μεταξύ τους αλλά δίχως να κατανοούν ο ένας τον άλλον. Ο καθένας κινείται μέσα στο δικό του χωροχρόνο, αδιαφορώντας για ό,τι γίνεται τριγύρω του.

«Deshora»

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί εδώ και πολύ καιρό, γεγονός που τους έχει φθείρει ψυχικά. Μαζί τους θα μείνει ο νεαρός ξάδερφος της γυναίκας, ο οποίος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Όλα τα καταπιεσμένα πάθη που κρύβουν οι ήρωες τους οδηγούν σε απρόβλεπτες συμπεριφορές, διαταράσσοντας τις ισορροπίες.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *