Διαγωνιστικό Τμήμα 55ου ΦΚΘ
Δεκατέσσερις ενδιαφέρουσες ταινίες έχει το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους δυο ελληνικές ταινίες, η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget me Not του Γιάννη Φάγκα. Ελληνικό ενδιαφέρον έχει πάντως και το Modris, από άποψη παραγωγής. Θυμίζουμε, ότι στο διαγωνιστικό κομμάτι επιλέγονται μόνο πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών, δηλαδή με άλλα λόγια, για να μπορεί να συμμετέχει μια ταινία πρέπει ο σκηνοθέτης της να μην έχει γυρίσει πάνω από δυο ταινίες μεγάλου μήκους. Κοινωνικά μηνύματα, ψυχογραφήματα, δυνατά θρίλερ, ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ματιές και διαφορετικές οπτικές, το πρόγραμμα έχει απ’όλα φέτος.
Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις ταινίες που διαγωνίζονται:
Η Φυλή / Plemya
(Σκηνοθεσία: Myroslav Slaboshpytskiy / Ουκρανία /130′)
Μια ταινία μόνο με νοηματική. Χωρίς ομιλία, χωρίς voice-over ή υπότιτλους.
Πλευρικοί Άνεμοι / Risttuules
(Σκηνοθεσία: Martti Helde / Εσθονία / 87′)
Η τραγική ιστορία της μαζικής απέλασης στη Σιβηρία όπως καταγράφηκαν στη μνήμη της Έρνα. Το στιλιζαρισμένο καλλιτεχνικό βλέμμα που αποτυπώνουν οι εικόνες της ταινίας περιγράφει έναν συγκινητικό αγώνα επιβίωσης, αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα κρύου, πείνας, εξευτελισμού, απώλεια φίλων και οικείων προσώπων και πάνω από όλα τις ελευθερίας, όταν κάθε ελπίδα φαίνεται να έχει σβήσει.
Καληνύχτα Μαμά / Ich Seh Ich Seh
(Σκηνοθεσία: Severin Fiala&Veronika Franz / Αυστρία / 99′)
Στο μέσο ενός καυτού καλοκαιριού, σε ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή ανάμεσα στο δάσος και στα χωράφια με το καλαμπόκι ζουν δυο δεκάχρονα δίδυμα αδέρφια περιμένοντας τη μητέρα τους να γυρίσει. Όταν όμως αυτή επιστρέφει με το πρόσωπο καλυμμένο με επιδέσμους μετά από μια πλαστική χειρουργική επέμβαση τίποτα δεν είναι όπως πρώτα.
Το Πάρκο με τις Μύγες / Flugparken
(Σκηνοθεσία: Jens Ostberg / Σουηδία / 97′)
Ο Κρίστιαν, ένα πρώην πολλά υποσχόμενο ταλέντο του χόκεϊ, έχει πλέον περάσει στην αφάνεια. Όταν ο κολλητός του αγνοείται αντιδρά έντονα και γίνεται όλο και περισσότερο επιθετικός, εμπλεκόμενος με τοπικές συμμορίες και αντιδρώντας σε κάθε μορφή αδικίας που συναντά. Αποκτά στενές σχέσεις με τον πατέρα του φίλου του και την γυναίκα του. Σιγά σιγά απορροφάται, γίνεται όλο και περισσότερο ο φίλος του. Όμως η αστυνομία θεωρεί ότι κάτι κρύβει και λέει ψέματα και τον παρακολουθεί στενά.
Μάθημα Αποκατάστασης / Klass Korrekzii
(Σκηνοθεσία: Ivan I. Tverdovsky / Ρωσία-Γερμανία / 98′)
Ο Άντον γνωρίζει μια νεαρή όμορφη κοπέλα με κινητικά προβλήματα, την Λένα, που μετά από καιρό κλεισμένη στο σπίτι αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα επανένταξης στο σχολείο για να μπορέσει να μπει σε κανονικό τμήμα με τους άλλους μαθητές. Παρά το ότι η κοπέλα δείχνει έντονη επιθυμία για μάθηση και για να προχωρήσει, οι καθηγητές και οι γύρω της δε της δίνουν κίνητρα, περισσότερο την αποθαρρύνουν, ενώ κατακρίνουν την σχέση της με τον Άντον.
Magical Girl
(Σκηνοθεσία: Carlos Vermut / Ισπανία / 127′)
Προσπαθώντας να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της ετοιμοθάνατης κόρης του ένας άντρας μπλέκεται σε μια περιπέτεια απάτης, εκβιασμού και προδοσίας, σε αυτό το στιλιζαρισμένο φιλμ νουάρ από την Ισπανία.
Δίπλα της / At Li Layla
(Σκηνοθεσία: Asaf Korman / Ισραήλ / 90′)
Δυο αδερφές, η Chelli και η αδερφή της με νοητική υστέρηση έχουν η μια την άλλη. Όταν η αδερφή της πηγαίνει σε ίδρυμα τα πρωινά όσο αυτή εργάζεται η νεαρή κοπέλα θα βρει τον χρόνο να βάλει έναν άντρα στη ζωή της. Αυτό όμως θα αλλάξει τις συμβολικές ισορροπίες στη σχέση των δυο κοριτσιών.
Αμνησία / Amnesia
(Σκηνοθεσία: Nini Bull Robsahm / Νορβηγία / 70′)
Το ζευγάρι του ψυχοπαθητικού Τόμας και της Κάθριν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη σχέση του. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής σε ένα απομονωμένο ένα σαββατοκύριακο ο Τόμας μοιάζει να χάνει εντελώς τη μνήμη του και να μη αναγνωρίζει καθόλου την γυναίκα του. Η Κάθριν σκέφτεται ότι ίσως αυτό να της προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να βρει διέξοδο από την μη υγιή σχέση τους.
Μάθημα / Urok
(Σκηνοθεσία: Kristina Grozeva&Petar Valchanov / Βουλγαρία-Ελλάδα / 105′)
Μια υπεύθυνη και τίμια δασκάλα σε ένα σχολείο μιας μικρής πόλης της Βουλγαρίας αναγκάζεται να κάνει μια κίνηση απελπισίας για να γλυτώσει τη χρεοκοπία.
Εκτός Ελέγχου / She’s Lost Control
(Σκηνοθεσία: Anja Marquardt / ΗΠΑ / 90′)
Μια σεξουαλική θεραπεύτρια η Ronah προσπαθεί να είναι επαγγελματίας στη δουλειά της. Όταν αντιμετωπίζει την περίπτωση του πελάτη/ασθενή Johnny μη μπορώντας να το αποφύγει αρχίζει να εμπλέκεται συναισθηματικά και να χάνει τον έλεγχο σε ένα παιχνίδι ενεργητικών και παθητικών ρόλων.
Modris
(Σκηνοθεσία: Juris Kursietis / Λετονία-Ελλάδα-Γερμανία / 98′)
Ένα σκληρό και συμπονετικό δράμα ενηλικίωσης όπου ένας Λετονός έφηβος που αντιμετωπίζει σοβαρό εθισμό στον τζόγο προσπαθεί να βρει τον για χρόνια χαμένο πατέρα του.
Ατέρμονη Θλίψη / La Tirisia
(Σκηνοθεσία: Jorge Perez Solano / Μεξικό / 110′)
Μια εναλλακτική παρουσίαση της κατάθλιψης. Η Cheba γέννησε το παιδί ενός άλλου όσο ο άντρας της έλειπε για δουλειά στο εξωτερικό. Τώρα επιστρέφει και πρέπει να αποφασίσει τη θα κάνει με το μωρό, ζώντας στο μικρό απομονωμένο χωριό όπου όλοι ζουν παγιδευμένοι και υποφέροντας από Tirisia, μια αρρώστια της ψυχής.
Νορβηγία / Norviyia
(Σκηνοθεσία: Γιάννης Βεσλεμές / Ελλάδα / 74′)
Η ταινία εκτυλίσσεται σε μια Αθήνα που ξοδεύεται σε βράδια γεμάτα αλκοόλ και έχει ως ήρωες βρικόλακες. Η καλτ δημιουργία του Γιάννη Βεσλεμέ, με φωτοφοβικούς, βρικόλακες, χορευτές, τη Ντίσκο Ζαρντόζ, μια πόρνη και έναν Νορβηγό ντίλερ. Η Νορβηγία έκανε ήδη άνοιγμα στο φετινό Κάρλοβι Βάρι και από εκεί ταξίδεψε στο Τέξας για το Fantastic Fest του Όστιν αποσπώντας καλές κριτικές.
Forget Me Not
(Σκηνοθεσία: Γιάννης Φάγκας / Ελλάδα / 102′)
Μετά το Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω (2001) έρχεται η νέα ταινία του Γιάννη Φάγκρα.