Φεστιβάλ

70ά γενέθλια για το Φεστιβάλ Βενετίας

70ή διοργάνωση φέτος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο είχε ξεκινήσει το 1932.

«Για τα 70ά γενέθλια μας δεν ήθελα να φτιάξω ένα φεστιβάλ που απλά γιορτάζει και κοιτάζει προς το παρελθόν, οπότε σκέφτηκα: “Ας πάρουμε κάποια ρίσκα”» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

«Ας προχωρήσουμε στο μέλλον και ας βάλουμε πρωτοεμφανιζόμενους δίπλα σε ονόματα που στέκονται ως πυλώνες της κινηματογράφησης».

Και πραγματικά. Η φετινή διοργάνωση είναι προσανατολισμένη περισσότερο στους νέους δημιουργούς.

Η φετινή Μόστρα περιλαμβάνει ταινίες των Τέρι Γκίλιαμ, Φιλίπ Γκαρέλ, Στίβεν Φρίαρς, Τζέιμς Φράνκο, Ξαβιέρ Ντολάν, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Χαγιάο Μιγιαζάκι, αλλά και του δικού μας Αλέξανδρου Αβρανά (όλα αυτά στο διαγωνιστικό τμήμα), ενώ την αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει στις 28 Αυγούστου το πολυαναμενόμενο Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν με τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάντρα Μπούλοκ.

Πρεμιέρα στο Λίντο θα κάνει και το Moebius του Κιμ Κι Ντουκ, η νέα ταινία του Πατρίς Λε Κοντ, καθώς και εκείνη του Αντρέι Βάιντα, ο οποίος είναι και τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και μέλη της η Βρετανίδα σκηνοθέτης, Άντρεα Άρνολντ (Fish Tank), ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λορέν (No) και ο Ιάπωνας συνθέτης Ραϊούτσι Σακαμότο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το συνεχώς ανερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το οποίο κάνει πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου κατάφερε να αρπάξει μέσα από τα χέρια του Μπαρμπέρα δύο ταινίες που ο ίδιος θα ήθελε πολύ να είναι στο lineup του Φεστιβάλ του.

Ο λόγος για το Captain Phillips του Πολ Γκρινγκράς με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς και για το 12 Years a Slave, τη νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν (Shame) με πρωταγωνιστές τους Τσιγουέτελ Ετζιοφόρ, Μάικλ Φασμπέντερ και Μπραντ Πιτ.

Venezia 70 – Future Reloaded

Θέλοντας να τιμήσουν τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ, συνολικά 70 σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, με ένα μικρό φιλμ διάρκειας 60-90 δευτερολέπτων που θα φέρει την προσωπική τους σφραγίδα.

Στο αφιέρωμα θα συμμετέχουν μεγάλοι μετρ, γνωστοί σκηνοθέτες αλλά και νέοι κινηματογραφιστές με κοινό χαρακτηριστικό ότι όλοι τους έχουν διαγωνιστεί, τουλάχιστον μία φορά, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τα τελευταία 20 χρόνια.

Ανάμεσά τους βρίσκουμε και δύο «δικούς μας»: ο λόγος για τον Γιώργο Λάνθιμο και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. Παράλληλα, στο αφιέρωμα θα συμμετάσχουν οι: Μπερνάντο Μπερτολούτσι, Πολ Σρέντερ, Μπενουά Ζακό, Κλερ Ντενί, Ατομ Εγκογιάν, Αμος Γκιτάι, Αμπάς Κιαροστάμι, Κιμ Κι Ντουκ, Σιρίν Νεσάτ, Βάλτερ Σάλες.

Τα φιλμάκια θα αντικατοπτρίζουν τόσο το πνεύμα της Μόστρας αλλά και τον προβληματισμό τους σχετικά με το μέλλον του κινηματογράφου.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό

The Zero Theorem (Τέρι Γκίλιαμ)

La jalousie (Φιλίπ Γκαρέλ)

Philomena (Στίβεν Φρίαρς)

Child of God (Τζέιμς Φράνκο)

El Stouh (Μερζάκ Αλουάς)

L’ Interpido (Τζιάνι Αμέλιο)

Miss Violence (Αλέξανδρος Αβρανάς)

Tracks (Τζον Κουράν)

Via Castellana Bandiera (Έμα Ντάντε)

Tom a la ferme (Ξαβιέρ Ντολάν)

Ana Arabia (Άμος Γκιτάι)

Under the Skin (Τζόναθαν Γκλέιζερ)

Joe (Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν)

Die Frau Des Polizisten (Φίλιπ Γκρένινγκ)

Parkland (Πέτερ Λάντεσμαν)

Kaze Tachinu (Χαγιάο Μιγιαζάκι)

The Unknown Known (Ερολ Μόρις)

Night Moves (Κέλι Ράισαρντ)

Sacro Gra (Τζιανφράνκο Ρόσι)

Jiaoyou (Αδέσποτα)- (Μινγκ Λιάνγκ Τσάι)

Εκτός από το Miss Violence και τις μικρού μήκους των Τσαγγάρη και Λάνθιμου, «ελληνικό χρώμα» έχει και η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης, η οποία αποτίει φόρο τιμής τόσο στην ταινία  «Η Αιωνιότητα και μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όσο και στο «Και το Πλοίο Φεύγει» του Φελίνι.

Παράλληλα, στο τμήμα Venice Days θα προβληθεί το γυρισμένο στη Βουλγαρία Alienation του Μίλκο Λαζάροφ, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *