Χρυσές Σφαίρες με φαβορί και μικροεκπλήξεις
Επιβεβαίωση των φαβορί, αλλά και εκπλήξεις χαρακτήρισαν την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών.
Στις κατηγορίες της καλύτερης δραματικής ταινίας και της κωμωδίας ή μιούζικαλ επιβεβαιώθηκαν οι νίκες των ταινιών 12 Χρόνια Σκλάβος και Οδηγός Διαπλοκής, ενώ στους ανδρικούς ρόλους έγινε η έκπληξη.
Ούτε Τσιγουέτελ Εγιοφόρ για το 12 Χρόνια Σκλάβος, ούτε Ρόμπερτ Ρέντφορντ για το Όλα Χάθηκαν, αλλά Μάθιου Μακ Κόναχι που εξάντλησε τον εαυτό του σωματικά για το Dallas Buyers Club. Στις γυναικείες ερμηνείες κέρδισαν αυτές που περιμέναμε: Κέιτ Μπλάνσετ (για δραματική ταινία στο Θλιμμένη Τζάσμιν), Έιμι Άνταμς (για κωμωδία/μιούζικαλ στον Οδηγό Διαπλοκής) και Τζένιφερ Λόρενς (Β’ Ρόλου στον Οδηγό Διαπλοκής) έφυγαν με τη Χρυσή Σφαίρα.
Το σκηνοθετικό επίτευγμα του Αλφόνσο Κουαρόν και του Gravity δεν άφησε την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ασυγκίνητη και έτσι του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας, προτιμώντας τον -δικαίως- από τον Στιβ ΜακΚουίν του 12 Χρόνια Σκλάβος.
Μικροέκπληξη και στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, όπου η φαινομενικά αχτύπητη Αντέλ, «χτυπήθηκε» από την Ιταλία, και συγκεκριμένα την Τέλεια Ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο.
Οι καλύτερες (και οι χειρότερες) στιγμές
- Οι Τίνα Φέι και Έιμι Πέλερ προκάλεσαν τρανταχτά γέλια με το εναρκτήριο σκετσάκι τους. Το καλύτερο αστείο ήταν αυτό που έκαναν εις βάρος του Τζορτζ Κλούνεϊ: «To Gravity είναι μία ταινία για το πώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ προτιμά να χαθεί στο διάστημα και να πεθάνει παρά να περάσει ένα λεπτό ακόμα με μια γυναίκα της ηλικίας του».
Η Τζένιφερ Λόρενς ήταν για ακόμα μία φορά χαριτωμένα τρακαρισμένη. «Μη το ξανακάνετε ποτέ αυτό» είπε στους διοργανωτές των Χρυσών Σφαιρών. Στο κόκκινο χαλί είχε «καταστρέψει» τη συνέντευξη της Τέιλορ Σουίφτ, κάνοντας ένα από τα πιο διάσημα photobombs.
- Η Έιμι Πέλερ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία και «φασώθηκε» με τον Bono των U2.
- Η νικήτρια Ζακλίν Μπισέ μάλλον δεν έβγαζε και πολύ νόημα και έκανε πολλούς να δηλώνουν ότι το γεγονός ότι στις Σφαίρες επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ κάνει αυτά τα βραβεία τα πιο διασκεδαστικά κινηματογραφικά βραβεία. «Σε αυτούς που μου έδωσαν σκατά, θα τους πω αυτό που έλεγε η μητέρα μου: Να πάτε στην κόλαση και να πεθάνετε». Και με αυτόν τον τρόπο έκλεισε την ομιλία της.
- Ο Μάθιου ΜακΚόναχι «This was unexpected but graciously accepted» είπε, έχοντας κάνει πριν μια αναφορά στον ρόλο του στο Dazed and Confused με τα «all right» του. «Χαίρομαι που τόσοι πολλοί το απέρριψαν τόσες φορές, γιατί αλλιώς δεν θα είχε έρθει σε μένα» είπε. Και στη συνέχεια ο λόγος του μετατράπηκε σε προτρεπτική ομιλία, σαν αυτές που ακούμε πριν από μια μάχη ή στα αποδυτήρια ενός σημαντικού αγώνα: «Αυτή η ταινία δεν ήταν ποτέ για τον θάνατο, αλλά για τη ζωή. Και με αυτό, απλά σας λέω: συνεχίστε».
- Ο Τζιμ Κάρεϊ την «είπε» στον Σάια Λα Μπεφ και στις λογοκοπές του. «Το να πεθαίνεις είναι εύκολο, η κωμωδία είναι δύσκολη. Νομίζω ότι αυτό το είπε ο Σάια ΛαΜπεφ».
- Το βίντεο των Muppets Most Wanted παρωδεί βραβεία και Διαδίκτυο.
- Οι νικητές που ευχαριστούν τους χαμένους για τη βοήθειά τους: Οι U2 ευχαρίστησαν τον Κρις Μάρτιν, του οποίου το τραγούδι Atlas έχασε από εκείνο των U2, ενώ ο Σπάικ Τζόνζι κέρδισε βραβείο σεναρίου και ευχαρίστησε τον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, σκηνοθέτη του Οδηγού Διαπλοκής για τη βοήθειά του στο σενάριο.
- Η Μία Φάροου έγραψε στο Twitter (αμέσως πριν η Ντάιαν Κίτον ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ για τον Γούντι Άλεν): «Ώρα να πάρουμε παγωτό, να αλλάξουμε κανάλι και να δούμε το The Girls». Μερικές κόντρες κρατούν για χρόνια.
- Η Έμμα Τόμσον ανέβηκε στη σκηνή ξυπόλητη, πίνοντας μαρτίνι.
Δείτε στο παρακάτω βιντεάκι μερικές από τις καλύτερες στιγμές των Χρυσών Σφαιρών
Αναλυτικά οι νικητές:
Καλύτερης δραματικής ταινίας: 12 Χρόνια Σκλάβος του Στιβ ΜακΚουίν
Καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ: Οδηγός Διαπλοκής (American Hustle)
Α’ ανδρικού ρόλου- δράμα: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Dallas Buyers Club
Α’ γυναικείου ρόλου-δράμα: Κέιτ Μπλάνσετ, Θλιμμένη Τζάσμιν
Α’ ανδρικού ρόλου-κωμωδία/μιούζικαλ: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ο Λύκος της Γουλ Στριτ
Α’ γυναικείου ρόλου-κωμωδία/μιούζικαλ: Ειμι Ανταμς, Οδηγός Διαπλοκής
Β’ ανδρικού ρόλου: Τζάρεντ Λίτο Dallas Buyers Club
Β’ γυναικείου ρόλου: Τζένιφερ Λόρενς, American Hustle
Σκηνοθεσίας: Αλφόνσο Κουαρόν, Gravity
Καλύτερου σεναρίου: Σπάικ Τζόνζι, Her
Καλύτερης ταινίας- Animation: Ψυχρά κι Ανάποδα (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
Καλύτερης μουσικής: Πιτ Μποντρό, Όλα Χάθηκαν
Καλύτερου τραγουδιού: «Οrdinary Love» / U2 από το Mandela: Long Walk to Freedom
Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: Η Τέλεια Ομορφιά του Πάολο Σορεντίνο
Βραβείο Σέσιλ ντε Μιλ στον Γούντι Άλεν
Και στα τηλεοπτικά βραβεία οι επιλογές ήταν μάλλον αναμενόμενες. Επιβεβαιώθηκε ο θρίαμβος του Breaking Bad, το οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής σειράς και ερμηνείας σε δραματική σειρά (Μπράιαν Κράνστον). Έκπληξη η βράβευση της Ρόμπιν Ράιτ για το House of Cards, ενώ καμία έκπληξη στην κατηγορία της τηλεταινίας και ανδρικής ερμηνείας σε τηλεταινία, όπου Behind the Candelabra και Μάικλ Ντάγκλας έφυγαν -όπως αναμενόταν- νικητές.
Αναλυτικά τα τηλεοπτικά βραβεία:
Καλύτερη δραματική σειρά: Βreaking Bad, AMC
Καλύτερη κωμική σειρά: Brooklyn Nine-Nine, FOX
Καλύτερου ηθοποιού-δράμα: Μπράιαν Κράνστον, Breaking Bad
Καλύτερης ηθοποιού-δράμα: Ρόμπιν Ράιτ, House of Cards
Καλύτερου ηθοποιού-κωμωδία: Αντι Σάμπεργκ, Brooklyn Nine-Nine
Καλύτερης ηθοποιού-κωμωδία: Έιμι Πέλερ, Parks and Recreation
Καλύτερης τηλεταινίας ή μίνι σειράς: Behind the Candelabra, HBO
Καλύτερου ηθοποιού σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Μάικλ Ντάγκλας, Behind the Candelabra
Καλύτερης ηθοποιού σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Ελίζαμπεθ Μος, Top of the Lake
Β’ ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Γιον Βόιτ, Ray Donovan
Β΄γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία: Ζακλίν Μπισέ, Dancing on the Edge
Χμ, ήταν αρκετά προβλέψιμα τα βραβεία, όχι βάσει υποψηφιοτήτων-ερμηνειών, αλλά βάσει ονόματος-γνωριμιών:
Ήταν σαν να λέμε (‘Ασημος) – (‘Ασημος) – (Ντι Κάτριο) – (Άσημος) – (Άσημος) ποιόν να επιλέξω άραγε; ή (Άγνωστος) – (Άγνωστος) – (Ντίσνει) για τα animation.
Όσο για τα ξενόγλωσσα, νομίζω η Αντέλ πήρε ότι μπόρεσε σε Κάννες, από δω και μπρος θα βλέπουμε Τέλεια Ομορφιά. Αν το σπρώξουν και λίγο οι τριτο-δεύτερης γενιάς Ιταλοί των ΗΠΑ έχει κλειδώσει. Μακάρι να συνοδευτεί και από μια τόνωση του ιταλικού σινεμά, που εν αντιθέσει με τη Γαλλία (που έχει ψηλό πήχη) τα τελευταία χρόνια βγάζει λίγα (αλλά καλά) δείγματα προς τα έξω.
Μένει πλέον να δούμε αν ο “Σκλάβος” θα διαμαρτυρηθεί για ρατσισμό εναντίον του που δε πήρε τα βραβεία που ήθελε! Πήρε πάντως ένα και καλό…κι ας μην πήρε κανένας μαύρος ηθοποιός βραβείο ερμηνείας. Δεν πειράζει, θα περιμένουμε την επιστροφή του Γουίλ Σμίθ που έχει καλύτερα κοννέ!
Tέλος, θεωρώ ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με την αναξιοκρατία (κυρίως στις υποψηφιότητες) και αν συνεχίσει αυτό το κλίμα (που δε το βλέπω να αλλάζει) θα πάμε σε μια από τις πιο αδιάφορες βραδιές όσκαρ φέτος!