Σινεμά

Μια επικίνδυνη μέθοδος

Όταν ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θέλει να ασχοληθεί με την ψυχανάλυση, οι θαυμαστές του σκηνοθέτη περίμεναν μια σκοτεινή κατάβαση στις εμμονές των πατέρων της επιστήμης. Οι προσδοκίες αυξήθηκαν όταν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν οι Μάικλ Φασμπέντερ (ως Καρλ Γιούνγκ) και Βίγκο Μόρτενσεν (ως Φρόιντ). Αυτό που είδαν, βέβαια, οι θεατές επί της οθόνης, δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Θέλοντας να μιλήσει για πολλά, ο Ντ.Κρόνενμπεργκ καταλήγει να μιλά για ελάχιστα.

Ξεκινώντας από την υπόθεση της Σαμπίνε (Κίρα Νάιτλι) μιας γυναίκας διαταραγμένης που αναλαμβάνει να θεραπεύσει ο Καρλ Γιουνγκ, η ταινία περνά στην ερωτική σχέση των δύο και στη σχέση του Γιουνγκ με τον Φρόιντ. Έτσι, ο Κρόνενμπεργκ δεν επικεντρώνει την ταινία του σε ένα θέμα, αλλά διασπά την προσοχή του κοινού σε πολλά. Αυτή η έλλειψη κεντρικού άξονα αποτελεί ένα από τα μεγάλα μείον της ταινίας, η οποία γίνεται καλύτερη στο δεύτερο μέρος που η ιστορία κάνει focusστη σχέση των δύο πατέρων της ψυχανάλυσης. Λείπει, πάντως, μια μεγαλύτερη ενδοσκόπηση στις αρχές της επιστήμης.
Όσον αφορά τις ερμηνείες, εκείνη του Μ.Φασμπέντερ είναι η καλύτερη, ο Μόρτενσεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι γίνεται με την προφορά του, ενώ ήταν ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την Κίρα Νάιτλι να κάνει έναν διαφορετικό ρόλο –επιτέλους-, έστω και αν δεν τα κατάφερε.
Τάιλερ Ντέρντεν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *