Αφιέρωμα στον Σοβιετικό Κινηματογράφο
Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια, από την Οκτωβριανή Επανάσταση, και στο πλαίσιο αυτής της επετείου, λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη διάφορα συνέδρια μαζί με προβολές ταινιών. Έτσι παράλληλα με το Συνέδριο «Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση» που θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα γίνουν και προβολές ταινιών. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στο σινεμά Αλκυονίδα- New Star Art Cinema, θα προβληθούν δύο ιστορικές ταινίες: Ο «Οκτώβρης» του Σεργκέι. Αϊζενστάiν ,Σοβιετικού σκηνοθέτη.και πρωτοπόρου του σοβιετικού και παγκόσμιου κινηματογράφου και η « Μάνα» του Βσεβολοντ Πουντόβκιν.
-«Οκτώβρης» (1928 – Διάρκεια 95΄)
Ηθοποιοί: Βλαντιμίρ Ποπόφ, Βασίλι Νικάντροφ, Λαγιασένκο, κ.ά.
Πρόκειται για την κλασική ταινία – μνημείο του Σ. Αϊζενστάιν, που γυρίστηκε το 1928 και καταγράφει τις δέκα μέρες της Οκτωβριανής Επανάστασης. Η γεμάτη λυρισμό ταινία «Οκτώβρης», μαζί με το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», που είχε γυριστεί δύο χρόνια νωρίτερα, είναι ταινίες που δοξάζουν την προλεταριακή επανάσταση και με την προβολή τους ανάγκασαν τον καλλιτεχνικό κόσμο να παραδεχτεί τη μεγαλοφυΐα του Αϊζενστάιν που έστησε ανυπέρβλητες ταινίες.
-«Μάνα» (1926- Διάρκεια 89’) Σοβιετική ταινία, σκηνοθεσία Βσέβολοντ Πουντόβκιν.
Μία διασκευή του ομώνυμου πολιτικού δράματος του Μαξίμ Γκόρκι, σε μια ταινία που για πολλούς συγκαταλέγεται στις 12 καλύτερες από καταβολής κινηματογράφου με τους Βέρα Μπαρανόφκανια, Νικολάι Μπατάλοφ, Α. Τσιτστιάκοφ.
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στη Ρωσία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιού της κι με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος του εργατικούς κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδραση του.
Τις ταινίες θα προλογίσει η Μαρία Παραδείση, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας , Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.