ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

28ες ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ: ΚΑΝΟΝΑΣ 34

Βραβευμένο με την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (μετά τον Λέοντα της Βενετίας και την Αρκούδα του Βερολίνου έπρεπε να υπάρξει και ένα άλλο χρυσό ζωντανό), παρακολουθήσαμε εχθές σε μία sold out παρακαλώ προβολή (το Αθηναικό κοινό δείχνει να αρέσκεται στο προμόσιον υποτιθέμενων προκλητικών ταινιών στα πλαίσια ενός φεστιβάλ, ενώ σε κανονική διανομή η ταινία δεν θα έκοβε ούτε 100 εισιτήρια) την ταινία ΚΑΝΟΝΑΣ 34 (REGRA 34) της Τζούλια Μουράτ. Από την Βραζιλία με αγάπη λοιπόν, η ταινία έχει στο επίκεντρο της μία 30 something γυναίκα και την παρέα της, η οποία σπουδάζει προκειμένου να γίνει δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης αλλά τα βράδια εξασκεί και το επάγγελμα της διαδικτυακής πόρνης. Μεταξύ των ανησυχιών της περί πατριαρχικής κοινωνίας, γυναικοκτονιών και κοινωνικών ανισοτήτων, προσπαθεί να εξερευνήσει τα σεξουαλικά της όρια (μαζί με την βοήθεια των bisexual φίλων της) στα όρια του bdsm και της αυτοασφυξίας. Θα τα καταφέρει ή θα πνιγεί μαζί με την ταινία;

Όλα τα παραπάνω θα είχαν πολύ ενδιαφέρον (γιατί από μόνα τους δεν έχουν παρά μόνο σε κοινωνιολογικές συζητήσεις) αν είχαν και μία κινηματογραφική υπόσταση. Από τις αντικινηματογραφικές προσωπικότητες (και παρουσιαστικά ηθοποιών) μέχρι και τις εμβόλιμες πολιτίκαλι κορέκτ κορώνες του που απαγγέλλονται από τους χαρακτήρες, ο ΚΑΝΟΝΑΣ 34 ανήκει στις ταινίες που επηρεάζονται από τις ειδήσεις και τα κινήματα του παρόντος και δίνουν τον λάθος δρόμο σε σκηνοθέτες (εδώ φυσικά έχουμε γυναίκα εξού και η βράβευση) να παρασυρθούν και να ξεχάσουν τι σημαίνει κινηματογράφος, είδος ταινίας, βασικοί κανόνες και φυσικά σενάριο. Με χαρακτήρες που θα βλέπαμε σε πρωτοσέλιδα σκανδαλοθηρικών εφημερίδων, να μην πείθουν ούτε λεπτό για αυτά που μας λένε, με μηνύματα όπως δεν γίνεται να αγαπάς τις πόρνες αλλά να μην αγαπάς την πορνεία και με υπεράσπιση αλλοτριωτικών δραστηριοτήτων (ασχολούνται με γνωστό διαδικτυακό πορνογραφικό site και σχολιάζουν αφού πρώτα εκτεθούν σε αυτό), η ταινία αν και σε βάζει σε σκέψεις (διαφορετικές από αυτές που θέλει η σκηνοθέτιδα) παραμένει στα όρια μίας πρόχειρης τηλεοπτικής παραγωγής, που διακατέχεται από έλλειψη φαντασίας, χιούμορ, ατμόσφαιρας αλλά κυρίως κάθε κινηματογραφικής ηθικής. Ένα αστεράκι για τα 75 δευτερόλεπτα του φινάλε.

Η ταινία προβάλλεται σε επανάληψη στο Φεστιβάλ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και το 28ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζεται μέχρι την 9η Οκτωβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=SJ1qU5s1u9s

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *