ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Αλέν Ρενέ 26 με 28 Σεπτεμβρίου

alain resnais 003

thessaloniki film festivalΤο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς τιμούν τον Αλέν Ρενέ. Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προσκαλεί το κοινό να λάβει μέρος στις δράσεις του, που θα πραγματοποιηθούν στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014.

tainiothiki-thessaloniki

Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης υλοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», ενώ η διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένη στο Χρόνο, με γενικό τίτλο των εκδηλώσεων «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου και της Μνήμης στο έργο του Αλέν Ρενέ», διαμορφώνεται ως εξής:

alain resnais 002Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βασισμένο σε αποσπάσματα της ταινίας Χιροσίμα, αγάπη μου / Hiroshima, mon amour του Αλέν Ρενέ / Alain Resnais, έργο – σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου για την καινοτόμο αντίληψη του χρόνου, του μοντάζ και της αφήγησης που έφερε στην έβδομη τέχνη.

 alain resnais 000Η δράση θα είναι εστιασμένη στις τεχνικές του κινηματογραφικού μοντάζ και στόχο έχει οι μαθητές να αντιληφθούν τη δυναμική που κρύβει ο φιλμικός χρόνος. Αρχικά, μέσα από ένα παιχνίδι έμπνευσης και παρατηρητικότητας, ώστε να ανακαλύψουμε τον τρόπο που ο χρόνος κατασκευάζεται αλλά και παράγεται εκ νέου μέσα σε ένα κινηματογραφικό απόσπασμα. Στη συνέχεια, μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι αφενός για να κινηματογραφήσουμε και αφετέρου για να αφαιρέσουμε, να προσθέσουμε, να επιταχύνουμε, να επιβραδύνουμε και τελικά να ενώσουμε όλα αυτά τα φαινομενικά αταίριαστα στοιχεία του κινηματογραφικού παζλ.

 Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

alain resnais 001Προβολή των ντοκιμαντέρ Όλη η μνήμη του κόσμου / Toute la mémoire du monde (Γαλλία, 1957) και Νύχτα και Καταχνιά / Nuit et brouillard (Γαλλία, 1955) του Αλέν Ρενέ / Alain Resnais στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος».

 Χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398)

 Η είσοδος στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2014) και το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: Παρασκευή 26/9: 09:00 – 19:00  Σάββατο 27/9 και Κυριακή 28/9: 11:00 – 19:00.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *