Αφιερώματα

Αν: οι χαρακτήρες των δύο ιστοριών

Ένα βράδυ, η σκυλίτσα του Δημήτρη (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) του ζητά επίμονα να βγούνε βόλτα ενώ εκείνος βαριέται.

Το τι θα κάνει ο Δημήτρης θα έχει αντίκτυπο στους επόμενους μήνες και χρόνια. Θα γνωρίσει τη Χριστίνα; Θα χάσει πράγματα και πρόσωπα; Θα βρει την ευτυχία κάπου αλλού;

Οι Cinεπιβάτες ρίχνουν μια ματιά στα πρόσωπα των δύο ιστοριών

Ιστορία Α: Ο Δημήτρης βγαίνει από το σπίτι του

Με μακρύ μαλλί προκειμένου να τον ξεχωρίζουμε από τον Δημήτρη της δεύτερης ιστορίας και με πιο ζεστά χρώματα στην κινηματογράφηση, επιλέγει ο Παπακαλιάτης να προσεγγίσει την ιστορία του. Εδώ ο Δημήτρης βγαίνει από το σπίτι, η Χριστίνα (Μαρίνα Καλογήρου) παραλίγο να πατήσει το σκυλί του και η σχέση τους ξεκινά. Τα στάδια της σχέσης αυτής παρακολουθεί η πρώτη ιστορία). Αρκεί ο έρωτας για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; Αυτό μοιάζει να αναρωτιέται ο Χρ.Παπακαλιάτης, ο οποίος καλείται σε αυτή την ιστορία να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα (ανεργία, απώλειες αγαπημένων προσώπων, την συνήθεια του να είναι μόνος του), έχοντας στο πλευρό του τη Χριστίνα.

Η Χριστίνα της πρώτης ιστορίας είναι ένα κορίτσι που γνωρίζει τον Δημήτρη -εκείνο το βράδυ που αυτός αποφασίζει να βγει-, έχοντας μόλις χάσει τη δουλειά της. Ανικανοποίητη από τη μέχρι τότε σχέση της, θα ερωτευτεί τον Δημήτρη και οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες. Θα εγκαταλείψει την ευκαιρία μιας δουλειάς στην Ιταλία και θα ξεκινήσει μια οικογένεια με τον Δημήτρη. Οι απότομες, όμως, αλλαγές θα φέρουν και τα προβλήματα στη σχέση τους.

Η Μαρία (Μαρία Σολωμού) και ο Γιώργος (Φάνης Μουρατίδης) παίζουν καταλυτικό ρόλο στη δεύτερη ιστορία, καθώς ο Δημήτρης βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της πρώτης -η οποία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο-, προσπαθώντας να ξεχάσει τη μοναξιά του. Στην πρώτη, όμως, ταινία τι αλλαγή σηματοδοτεί η εμφάνισή τους;

Ο Βασίλης (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) είναι ένας ερωτευμένος οδηγός φορτηγού. Μια μέρα μεταφέροντας τις παραγγελίες του σε μία γειτονιά της Πλάκας θα εμπλακεί σε ένα δυστύχημα. Ποιο θα είναι το θύμα; Τι σχέση έχει αυτό με την ιστορία του Δημήτρη και της Χριστίνας; Ο Βασίλης εμφανίζεται και στις δύο ιστορίες. Στη μία διατηρεί την ανάλαφρη προσωπικότητά του, στην άλλη γίνεται τραγικός ήρωας.

Ιστορία Β: Ο Δημήτρης δεν βγαίνει από το σπίτι του

Γυρισμένη με πιο ψυχρά χρώματα και ασχολούμενη με κάπως πιο δύσκολα θέματα (όπως η μοναξιά και το να κλείνεσαι οικειοθελώς στον εαυτό σου) η δεύτερη ιστορία του Δημήτρη ξεκινά όταν εκείνος αποφασίζει να μη βγάλει βόλτα το σκύλο του. Δεν γνωρίζει τη Χριστίνα, αλλά η κίνησή του αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά γεγονότων που ο ήρωας της ιστορίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος του. Εκτός και αν δεν είναι αυτή η μόνη του ευκαιρία για ευτυχία…

Με ίσιο μαλλί, η Χριστίνα της δεύτερης ιστορίας είναι μια πιο σοβαρή και θλιμμένη ύπαρξη από ότι εκείνη της πρώτης ιστορίας. Μην έχοντας γνωρίσει τον Δημήτρη παραμένει στη σχέση της και ακολουθεί μια διαφορετική πορεία. Ωστόσο, πέφτει συχνά πάνω στον Δημήτρη, ο οποίος της είναι ένας άγνωστος, και τον παρατηρεί, την ώρα που εκείνος είναι χαμένος στις σκέψεις του.

Η Μαρία είναι μια παντρεμένη γυναίκα με παιδιά που αποφασίζει να περάσει μια βραδιά με τον Δημήτρη της δεύτερης ιστορίας. Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται, καθώς εκείνη, πλήττοντας από τη ζωή της, αρχίζει να τον ερωτεύεται. Πώς θα αντιδράσει ο σύζυγός της (Φάνης Μουρατίδης); Όλα θα ξεκαθαριστούν μια παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα (Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού) χρόνια μετά, ακόμα μαζί, διηγούνται τις περιπέτειές τους, κάνουν σχόλια με το κοινό για τον έρωτα και τις σχέσεις. Η ιστορία τους έχει άμεση σχέση με τη διήγηση του «Αν», καθώς η ταινία του Παπακαλιάτη, όπως και το «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» εκτυλίσσονται σε μια από τις πιο όμορφες αθηναϊκές συνοικίες: την Πλάκα. Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα ενός παλιού κινηματογραφικού μύθου, αλλά πραγματικά πρόσωπα και θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη δεύτερη ιστορία.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *