Σινέ τεχνολογείν

Το 3D μένει, τα γυαλιά φεύγουν

Πώς ήταν η αίσθηση όταν πρωτοβάλατε γυαλιά 3D στο σινεμά; Κάνετε πλάκες με τους κολλητούς σας; Διασκεδάζετε με την όψη που έχουν οι θεατές όταν φοράνε τα γυαλιά αυτά; Δυστυχώς θα σας στεναχωρήσω.

Οι αίθουσες σινεμά της επόμενης γενιάς ίσως να δείχνουν 3D, χωρίς τα αγαπημένα σας γυαλιά. Παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν οθόνες 3D που δουλεύουν χωρίς γυαλιά (οι λεγόμενες autostereoscopic) δεν μπορούσε να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί αυτή η τεχνολογία  σε αίθουσες μεγάλων διαστάσεων με προβολείς.

Μια πρόσφατη δημοσίευση από πανεπιστημιακή ομάδας της Νότια Κορέας σε προηγμένα οπτικά ίσως ανοίγει το δρόμο για την ευρεία χρήση της αυτοστερεοσκοπικής τεχνολογίας στα σινεμά. http://www.opticsinfobase.org

Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι κάπως “βαριές”,  θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε περιληπτικά τον τωρινό τρόπο απεικόνισης 3D με αυτόν της αυτοστερεοσκοπίας χωρίς γυαλιά ως εξής (παραθέτοντας και links για περισσότερες πληροφορίες):

Μέχρι τώρα στα σινεμά χρησιμοποιούμε δύο προβολείς που προβάλουν στο πανί μια πολωμένη εικόνα για κάθε μάτι. Με χρήση των γυαλιών τα οποία έχουν την κατάλληλη πόλωση  τροφοδοτούμε την κατάλληλη εικόνα σε κάθε μάτι. http://cinepivates.blogspot.gr

Στην νέα τεχνική της αυτοστερεοσκοπίας ο θεατής δεν φοράει γυαλιά και χρησιμοποιείται μόνο ένας προβολέας, ο οποίος προβάλλει και τις δύο εικόνες πολυπλεγμένες (δηλαδή την μία μέσα στην άλλη) σε μια ειδική οθόνη. Η οθόνη αυτή έχει μπροστά της ένα οπτικό πλέγμα το οποίο οδηγεί κάθε pixel της εικόνας στο σωστό μάτι.  http://www.ippglobalmarketingsolutions.com, http://en.wikipedia.org

Όπως πάντα θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να περάσει η νέα τεχνική στις αίθουσες αλλά όλα δείχνουν ότι το μέλλον του 3D στο σινεμά θα είναι χωρίς γυαλιά. Οι λόγοι εκτός από τεχνικοί είναι και οικονομικοί αφού λογικά θα εκπίπτει και το κόστος των γυαλιών στο εισιτήριο.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *