Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου με Λέος Καράξ
Πρεμιέρα με την ταινία του Νίκολας Ρέι, Επαναστάτης Χωρίς Αιτία, σε αποκατεστημένη κόπια για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου.
Ο Λέος Καράξ, το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης που αιχμαλώτισε την νιότη που «ξοδεύεται» από τους νέους, όσο κανείς άλλος στο πέρασμα από τα τη δεκαετία του 1980 σε εκείνη του 1990 και έφτασε μέχρι την επιστημονική φαντασία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό επτά ταινίες του.
Το αφιέρωμα στον Λεός Καράξ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: Boy Meets Girl (1984), Η Δική μας Νύχτα (1986), Οι Εραστές της Γέφυρας (1991), Sans titre (1997), Pola X (1999), Tokyo! (2008 ́σπονδυλωτή ταινία των Τζουν Χο-Μπονγκ (επεισόδιο Shaking Tokyo), Λεός Καράξ (επεισόδιο Merde), Μισέλ Γκοντρί (επεισόδιο Interior Design), Holy Motors (2012).
Ο σκηνοθέτης θα δώσει masterclass την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 16:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Κεντρική θέση στο φεστιβάλ φέτος έχει το αφιέρωμα Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία (σε επιμέλεια Τζον Γκάρτενμπεργκ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους) των σκηνοθετών Στιβ Μπίλιχ, Τζεμ Κοέν, Τζένιφερ Ριβς, Τζόνας Μέκας, Πένι Λέιν, Τζον Τζιανβίτο, Μπιλ Μόρισον, Αμπιγκέιλ Τσάιλντ, Τζούλι Τάλεν, Κρις Σάλιβαν, Ματ Πόρτερφιλντ και Τόμας Άλεν Χάρις.
Από την δεκαετία του 1960, οι ΗΠΑ αποτελούν το πιο ενεργό κέντρο του πειραματικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του επιμελητή Τζον Γκάρτενμπεργκ παρουσιάζει ένα λιγότερο γνωστό πρόσωπο του Αμερικανικού κινηματογράφου της Τρίτης Χιλιετίας (2001-2014). Πρόκειται για ταινίες που γυρίστηκαν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς του κυρίαρχου εμπορικού συστήματος της κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλιγουντ.
Απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της underground πειραματικής σκηνής του παρελθόντος, οι καινοτόμες ταινίες του αφιερώματος ενσωματώνουν αφηγηματικά στοιχεία με ρηξικέλευθες τεχνικές. Πρόκειται για ταινίες που αντλούν έμπνευση από το καλλιτεχνικό, πειραματικό, ιστορικο-κινηματογραφικό μοντέλο (αντί για το μοντέλο της βιομηχανίας του κινηματογράφου) και δανείζονται ελεύθερα στοιχεία από πλήθος πηγών για να συνθέσουν κολάζ από οπτικό υλικό. Καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αφηγήσεων (από τη χρήση αρχειακού υλικού, το animation, τη μυθοπλασία μέχρι το υβριδικό docu-fiction), οι ταινίες αυτές προσφέρουν μια εντυπωσιακή επισκόπηση της κουλτούρας και του κοινωνικο-πολιτικού τοπίου στις ΗΠΑ.
Συλλογικά, οι σκηνοθέτες και οι ταινίες αυτού του αφιερώματος αγγίζουν θέματα ατομικής ταυτότητας, ενδοοικογενειακής δυναμικής, συγκρότησης διαφορετικών εθνικών ομάδων/κοινοτήτων, και της ευρύτερης πολιτικής κουλτούρας.
Ο επιμελητής του αφιερώματος, Τζον Γκάρτενμπεργκ, καθώς και οι σκηνοθέτες Τζούλι Τάλεν και Αμπιγκέιλ Τσάιλντ θα έρθουν στην Αθήνα.
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα δημιουργό Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ θα προβληθεί στη διοργάνωση. Η Τσάιλντ είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα πειραματικών ταινιών από την δεκαετία του 1970, με περισσότερες από 30 ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει γράψει και έξι βιβλία.
Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, οι πρώτες δουλειές της Τσάιλντ έθεταν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και προεικόνιζαν θέματα που αφορούσαν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα μίντια. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και μουσεία ανά τον κόσμο. Η Άμπιγκεϊλ Τσάιλντ θα έρθει στην Αθήνα για το 8ο ΦΠΚΑ και θα δώσει Masterclass την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στο Exile Room.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει επίσης το αφιέρωμα Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς- ταινίες των Τζέσικα Κρουμάχερ, Τίμο Μίλερ, Χάνες Λανγκ και Μαξιμίλιαν Λιντς.
Πρόκειται για τέσσερις γερμανούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς,τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημιουργών, οι οποίοι ενδεχομένως συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στη Γερμανία σήμερα. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο μίνι αφιέρωμα είναι: Totem, Morscholz, Peak και Ich will mich nicht künstlich aufregen.
Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος -που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε-, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο σκηνοθέτης Μαξ Λιντς θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, αλλά και το δικό του κινηματογραφικό έργο «Das Oberhausener Gefühl» (2012).
O ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται από ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο της Φρίντας Λιάππα, του Γιάννη Οικονομίδη, ενώ παράλληλα θα προβληθούν και πέντε ταινίες γυρισμένες τα χρόνια της μεταπολίτευσης.