ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ (BASTARDEN)

Στην Γιουτλάνδη της Δανίας τον 18ο αιώνα, ο πρώην λοχαγός Λούντβιχ Κέιλεν επιθυμεί να κερδίσει την βασιλική εύνοια και να αποτινάξει την ταπεινή του καταγωγή, υποσχόμενος πως θα μπορέσει να κάνει εύφορο έναν χερσότοπο και να φέρει εποίκους στην περιοχή. Ο τοπικός όμως άρχοντας και δικαστής θα του κάνει την ζωή κόλαση και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα είναι ανυπολόγιστες.

Η επίσημη πρόταση της Δανίας για το ξενόγλωσσο Oscar και σε σκηνοθεσία Νικολάι Άρσελ, η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ή αλλιώς ο μπάσταρδος όπως είναι και ο αρχικός Δανέζικος τίτλος της ταινίας, είναι μία ταινία σχεδόν επικών διαστάσεων, μία αληθινή κινηματογραφική έκρηξη συναισθημάτων, εικόνων, χαρακτήρων και συγκρούσεων, ταυτόχρονα όμως και ένα αληθινό σινεμά στην ”κανονική” του μορφή, από αυτά που πολλοί θεωρούν παλιομοδίτικο πλέον διότι απλά δεν γνωρίζουν πως μερικά είδη του σινεμά δεν χρειάζονται ανανέωση. Όπως είναι οι ταινίες εποχής που κρύβουν πολλά σκοτάδια και αφηγούνται δύσκολες και απάνθρωπες καταστάσεις.

Η ταινία είναι μία ιστορία θάρρους και επιμονής, είναι μία ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη θέληση, ένα δράμα χαρακτήρων και καταστάσεων, ταξικές διαφορές, κακοποιήσεις, βάναυσες συμπεριφορές αλλά και ένα ταξίδι συνειδητοποίησης για τον κεντρικό χαρακτήρα. Η αντιπαραβολή καλού-κακού βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της ταινίας (από τον κακό άρχοντα Ντε Σίγκελ και τους βασιλικούς αυλικούς, μέχρι την ίδια την γη, τον καιρό και τους ”δαίμονες” της καταραμένης περιοχής) και η τελική σύγκρουση οδηγεί σε ένα αριστουργηματικό πεντάλεπτο απόλυτης εκδίκησης (και όχι δεν είναι από τον πρωταγωνιστή) που προσφέρει στον θεατή την ίδια ικανοποίηση που προσφέρει και στον θύτη της συγκεκριμένης εκδίκησης.

Ο Μαντς Μίκελσεν είναι επίσημα ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος ηθοποιός της γενιάς του και το αποδεικνύει στις Δανέζικες ταινίες του, ο σκηνοθέτης Νικολάι Αρσέλ μεγαλουργεί (το 2012 είχε πάει την Δανία στα Oscar με τον ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ), το σενάριο του βραβευμένου με Oscar Άντερς Τόμας Γιένσεν είναι γραμμένο έτσι που συνδυάζει εξέλιξη χαρακτήρων και δημιουργία καταστάσεων, η σκοτεινή φωτογραφία που προκαλεί θαυμασμό τόσο στους εξωτερικούς χώρους της καταχνοιάς όσο και στους εσωτερικούς χώρους και εν ολίγοις η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ είναι από τις ωραιότερες Ευρωπαικές ταινίες της χρονιάς που μας υπενθυμίζει πως το αληθινό σινεμά και ο κινηματογραφικός θαυμασμός προκαλείται από την γνώση και την εξέλιξη των βασικών αρχών του και όχι από υποτιθέμενες καινοτόμες διαστρεβλώσεις. Η σκυτάλη στα ”γερόντια” της Ακαδημίας.

Η ταινία κυκλοφορεί 2 Νοεμβρίου σε διανομή Weirwave

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *