Το Bechdel Test καθορίζει την πορεία των box office;
Το Bechdel Test είναι δημιούργημα της Alison Bechdel και χρησιμοποιείται από το 1985 προκειμένου να αναγνωριστεί η ισότητα των δύο φύλων μέσα από τις ταινίες. Πρακτικά, ένα φιλμ περνάει επιτυχώς το τεστ, όταν υπάρχει έστω μια σκηνή με δύο ή περισσότερες γυναίκες ηθοποιούς που μιλούν περί ανέμων και υδάτων, εκτός από θέματα που αφορούν τον άντρα.
Λογικά, θα σκεφτόμασταν πως μια ταινία που «κόβεται» στο τεστ δεν θα έχει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, σε αντίθεση με μία που έχει περάσει το Bechdel test επιτυχώς. Πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε πως οι ταινίες που περνούν το τεστ αποφέρουν τα ίδια κέρδη με εκείνες που αποτυγχάνουν! Για την έρευνα αυτή εξετάστηκαν 1615 ταινίες από το 1900 μέχρι το 2013 σε μια προσπάθεια να ελέγξουν αν η θεωρία πως οι «γυναικοκρατούμενες» ταινίες δεν αποφέρουν τα ανάλογα κέρδη στις εταιρείες παραγωγής ισχύει.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να προκύπτει πως το μέσο κέρδος για μια ταινία που πέρασε το τεστ ήταν 2,68 δολάρια για κάθε δολάριο που δαπανήθηκε, σε σύγκριση με μόλις 2,45 δολάρια για μία που «κόπηκε». Άρα, το αν θα είναι επικερδής μια ταινία δεν εξαρτάται απόλυτα από το αν περνάει το τεστ ή όχι.
Να σημειώσουμε – για να γίνουμε και πιο κατανοητοί – πως το πολυβραβευμένο «Gravity» του Alfonso Cuaron δεν πληροί τα κριτήρια του τεστ, αφού παρότι η πρωταγωνίστρια είναι η Sandra Bullock, εντούτοις δεν καταφέρνει να ανταλλάξει κουβέντα με άλλη γυναίκα κατά τη διάρκεια του έργου. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο από τη στιγμή που η ταινία εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές, βραβεία αλλά και χρήματα. Στην άλλη πλευρά, ταινίες όπως το «Twilight», «Αγώνες πείνας», «Η τριλογία της Απόκλισης: Οι διαφορετικοί» και το animation «Frozen» είναι από τις ταινίες που περνούν το τεστ με μεγάλη ευκολία, αλλά έχουν ξεχωρίσει και αυτές στο είδος τους.
Θέλετε να ενημερωθείτε ποιες ακόμα ταινίες δεν κατάφεραν να περάσουν το Bechdel Test; Δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.
Πολύ ωραίο άρθρο… Δεν μπορώ παρά να κάνω τον συνειρμό πόσο κάτω στη λίστα θα είναι το All is Lost, μια ταινία με έναν μόνο (και μάλιστα άνδρα) πρωταγωνιστή και που ουσιαστικά δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν καθόλου διάλογοι! 😛
χαχαχα προφανώς δεν περνάει καν το τεστ!