Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής
Τις ανησυχίες, τα όνειρα και τα βήματα μιας ομάδας φοιτητών της δραματικής σχολής ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος στο νέο του ντοκιμαντέρ, Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής. Ο μεγάλος νικητής του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (δεύτερη φορά νικητής μετά τον καταπληκτικό περσινό ‘Μανάβη‘) κατέγραψε τις ανησυχίες και τις ελπίδες μίας τάξης φοιτητών υποκριτικής από το πρώτο έτος μέχρι την αποφοίτηση.
Αν δεν γνωρίζαμε τον σκηνοθέτη και το ξεχωριστό βλέμμα του θα ανησυχούσαμε ότι η ταινία θα ήταν απλά μια διαφήμιση της σχολής ή θα έμοιαζε με τα γνωστά τηλεοπτικά talent shows. Αντίθετα, το μόλις 61 λεπτά σε διάρκεια έργο εστιάζει στη «μαγική διαδικασία» της μεταμόρφωσης των παιδιών σε ηθοποιούς μέρα με τη μέρα. Η κάμερά του τους παρακολουθεί για τρία χρόνια, όσο διαρκεί ο κύκλος σπουδών τους, και είναι εκεί για να καταγράψει τις καλές και τις κακές τους στιγμές. Ο Δ. Κουτσιαμπασάκος έχει τη δυνατότητα να βγάζει από τους χαρακτήρες του χιούμορ και συγκίνηση και να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή. Η κάμερα, που κρατά ο ίδιος ο καθηγητής τους, αποτυπώνει την καλή σχέση και χημεία του δασκάλου με τους μαθητές του, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν εμφανίζεται μπροστά στο φακό. Άλλοτε εστιάζει κοντινά βγάζοντας ζεστασιά, άλλοτε περισσότερο απόμακρη αφήνοντας να φανεί το κριτικό του σχόλιο. Χωρίς να ακούγονται οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις των παιδιών έχουν ροή και συνέχεια.
Ποιος ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη των Θανάση Ισιδώρου, Ζωής Δοκουδάκη, Εύας Καλαποθάκη, Δημήτρη Λιόλιου, Σταύρου Μαρκαλα, Αλεξάνδρας Μηνά, Κωνσταντίνου Μαραγκού, Δήμητρας Μπουρνελε, Κωνσταντίνας Δαδάμη, Μιράντας Παύλου, Παναγιώτη Παπαδάκη, Ντένιας Στασινοπούλου, Βικτώριας Σαμοθράκη, Κωνσταντίνου Τραφάλη, Ελένης Τσιμπρικίδου, Φιλιώς Φωτειάδη, ίσως για κάποια από τα παιδιά η μελλοντική πορεία τους να αναδείξει ένα μεγάλο αστέρι. Το Ημερολόγιο Σπουδής, όμως, ανεξαρτήτως της μελλοντικής τους καριέρας εστιάζει στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
Μπορεί το Ημερολόγιο Σπουδής να μην έχει τη δύναμη του Μανάβη που αποτυπώνει την κληρονομιά του τόπου μας και αποτελεί λαογραφικό θησαυρό, έχει όμως τη σπιρτάδα της νέας γενιάς και αφήνει κλείνοντας δυνατό σχόλιο για τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου του σήμερα και της κρίσης. Οι φρεσκο-βαφτισμένοι ηθοποιοί έχουν απόλυτη γνώση της δυσκολίας εύρεσης εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, μιας που ο τομέας του «θεάματος» είναι κακοπληρωμένος -όπως όλες οι άλλες δουλειές πλέον- και έχει ‘κλειστούς’ κύκλους. Εξάλλου και η ίδια η ταινία, όπως μας είπε ο σκηνοθέτης στη Θεσσαλονίκη, είναι ανεξάρτητη παραγωγή, «πράγμα που σημαίνει ότι έγινε χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη».
Οι δυο βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, το Ημερολόγιο Σπουδής και ο Μανάβης, δυο μακροχρόνια project που γυρίστηκαν ταυτόχρονα, ανεβάζουν το πήχη και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη δουλειά του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη, μια ταινία μυθοπλασίας αυτή τη φορά. Στην τελετή βράβευσης του 16ου ΦΝΘ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος συγκινημένος αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του αδελφού του συγγραφέα, μουσικού και επιμελητή κειμένων Πέτρου Κουτσιαμπασάκου που πέθανε πρόσφατα, για τον οποίο πραγματοποιήθηκε τιμής ένεκεν συναυλία Χάλκινων Πνευστών στις 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.