Black Mirror: Bandersnatch – Η ιστορία είναι στα χέρια σου
Το Bandersnatch αναμένεται να είναι από τα instant classic επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Black Mirror. Και όχι γιατί η βασική υπόθεση σφύζει από πρωτοτυπία (ένας σχεδιαστής βιντεο-παιχνιδιών με ένα θλιβερό παρελθόν αισθάνεται ότι κάποιος τον ελέγχει προσπαθώντας να προλάβει το deadline και σε σύντομο διάστημα να κυκλοφορήσει το παιχνίδι του που βασίζεται σε βιβλίο καταραμένου, αλλά ιδιοφυούς συγγραφέα), αλλά επειδή πρόκειται για την πρώτη interactive δημιουργία για ενήλικες του Netflix.
Το επεισόδιο (που έχει διάρκεια όσο μια μεγάλου μήκους ταινία περίπου), δίνει τη δυνατότητα στον θεατή να κάνει μια σειρά επιλογών που επηρεάζουν την πλοκή. Από μάλλον ανούσιες για την εξέλιξη της πλοκής επιλογές (όπως το τι θα φάει ο κεντρικός χαρακτήρας και τι μουσική θα ακούσει στο λεωφορείο) μέχρι μια σειρά επιλογών που μπορούν να σε οδηγήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια. Ανάλογα με το ποιο μονοπάτι θα πάρεις, θα συνεχιστεί (ή θα ολοκληρωθεί η ιστορία). Σε περίπτωση ολοκλήρωσής της το επεισόδιο επιστρέφει στην πιο πρόσφατη επιλογή που μπορεί να διαμορφώσει την ιστορία και σε αφήνει να επιλέξεις διαφορετικό μονοπάτι (με ένα flashback που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σύμπαν της Μέρας της Μαρμότας).
Αυτό που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα ίσως αδιάφορο επεισόδιο, γίνεται πρωτοποριακό. Κυρίως γιατί οι επιλογές είναι οργανικά δεμένες μέσα στην πλοκή (ο θεατής έχει δέκα δευτερόλεπτα να επιλέξει, δέκα δευτερόλεπτα όπου η οθόνη δεν κολάει και μετά την τελική επιλογή μοιάζουν όλα να συνεχίζουν από εκεί που τα έχεις αφήσει -χωρίς να σε πετάξει κανείς σε άλλο «παράθυρο» ή να σε βγάλει εκτός πλοκής). Επιπλέον, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αρχίζει να σχολιάζει το ίδιο το γεγονός της διαδραστικότητας του επεισοδίου, λέγοντας ότι αισθάνεται πως δεν έχει επιλογές και πως κάποιος εξωτερικός παράγοντας μοιάζει να τον ελέγχει! Έξυπνη προσθήκη και σχόλιο μιας σειράς που ασχολείται με τις τρομακτικές διαστάσεις της εξέλιξης της τεχνολογίας. Και εδώ το Black Mirror σχολιάζει το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης που τόσο το έχει απασχολήσει και στο παρελθόν.
Υπάρχουν και αρκετές επιλογές που «τρολάρουν» την διαδικασία και διαφέρουν από το ύφος του Black Mirror, έχοντας κυρίως ως στόχο τη διασκέδαση του θεατή -και εκεί τα καταφέρνει η σειρά, η οποία θα προσφέρει στους θαυμαστές της πολλές ώρες ενασχόλησης με τις διαφορετικές επιλογές. Μπορεί κάποιοι να απογοητευτούν καθώς οι επιλογές μερικές φορές μοιάζουν να μην επηρεάζουν σημαντικά την πλοκή ή να είναι λίγες σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κάποιος, αλλά ο ίδιος ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας σχολιάζει το σημείο αυτό, λέγοντας σε κάποια από τις διαφορετικές εκδοχές ότι προσπαθούσε αρχικά να βάλει πολλές επιλογές, ώσπου κατάλαβε στο τέλος ότι αυτό θα έδινε στον θεατή την ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής, ενώ στην ουσία εκείνος είναι ο μοναδικός που ελέγχει το παιχνίδι (μήπως σας θυμίζει την ίδια την εμπειρία της θέασης του επεισοδίου;)
Όχι, λοιπόν το πιο ευφάνταστο ή έξυπνο επεισόδιο του Black Mirror, αλλά από τα πιο πρωτοποριακά και ενδιαφέροντα. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα το 1984, γεγονός που μας επιτρέπει την επιστροφή σε μουσικές και στυλ της εποχής.