ΕΠΙΚΑΙΡΑ

H Βοή του Κόσμου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου “Η Βοή του Κόσμου” από 18 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η “Βοή του Κόσμου” (the Rumble of the World) είναι μια ταινία για την εποχή μας, ένα οδοιπορικό στις 4 ηπείρους, μέσα από το οποίο ο Πέτρος Σεβαστίκογλου καταγράφει τον παλμό, την καθημερινότητα και την αγωνία των νέων που προμηνύουν μια “Βοή” και την έκρηξη. Αυτή η “Βοή” είναι η “φωνή” της νέας γενιάς που οφείλουμε να ακούσουμε.

Την ταινία είχα τη χαρά να παρακολουθήσω διαδικτυακά στα πλαίσια του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Όπως και στην προηγούμενη δουλεία του, την Electra (2014), μια από τις πρώτες ταινίες που ανέδειξαν το σπουδαίο ερμηνευτικό ταλέντο της Σοφίας Κόκκαλη, έτσι και στη Βοή του Κόσμου νιώθουμε τον δημιουργό σε κάθε πλάνο. To αποτέλεσμα είναι μια ταινία αίσθησης, γεμάτη από τα έντονα συναισθήματα αλλά και τον αφαιρετικό οπτικό ρομαντισμό του Σεβαστίκογλου, που μέσα από τα ταξίδια του σε διαφορετικές χώρες, γεμίζει εικόνες και ήχους, παίζει με την κάμερα και φακούς, νετάρει ή “καίει” λούζοντας στο λευκό τα πλάνα του. Άλλοτε φλερτάροντας με ταινία τεκμηρίωσης, άλλοτε με μικρές σκηνές και ελευθερία στον αυτοσχεδιασμό, δημιουργεί το δικό του ζωντανό ηχητικό μοτίβο αφουγκράζοντας και αποδίδοντας με τη σειρά του τη βοή. Από τις πιο δυνατές στιγμές, η αποτύπωση μάχης σε ένα χωράφι, με πλαστικούς στρατιώτες παιχνίδια έναν θλιβερό προάγγελο των όσων ακολούθησαν στην πραγματικότητα με τον σκληρό και απάνθρωπο πόλεμο που βιώνει αυτές τις μέρες η Ουκρανία από την ρωσική εισβολή.

-> Διαβάστες επίσης: Πέτρος Σεβαστίκογλου: Αυτοσχεδιάζοντας με την Electra

Μετά από κάθε προβολή, ακολουθούν Q&As με τους συντελεστές και πάνελ συζητήσεων. 

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *