Bright stars: Rooney Mara
Ίσως από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον αμερικάνικο κινηματογράφο, με επιλογές που κάθε άλλο παρά αδιάφορες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις. Η Ρούνι Μαρά έχει απασχολήσει θετικά τα μέσα, κυρίως με την καριέρα της, ενώ προσφάτως κράτησε τον πιο δύσκολο ρόλο στην ιστορία του χριστιανισμού – εκείνον της Μαγδαληνής.
Rooney’s bio
Η Πατρίτσια Ρούνι Μαρά γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1985 στην Νέα Υόρκη. H οικογένειά της έχει στενή σχέση με το αμερικανικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πατέρας της Τίμοθι Κρίστοφερ Μάρα είναι στέλεχος των New York Giants. Ο ένας παππούς της, Γουέλινγκτον Μάρα, υπήρξε συνιδιοκτήτης των Giants, ενώ ο άλλος ήταν ιδιοκτήτης του ιππόδρομου Yonkers Raceway. Η Ρούνι είναι, επίσης, ανιψιά του Νταν Ρούνι, πρώην πρεσβευτή στην Ιρλανδία, και δισέγγονη του Αρτ Ρούνι, ιδρυτή της ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας Pittsburgh Steelers.
Οι ρίζες της είναι ιρλανδικές, γερμανικές και γαλλο-καναδικές (από την πλευρά του πατέρα της), καθώς και ιταλικές (αλλά και ξανά ιρλανδικές) από την πλευρά της μητέρας της.
Όταν τελείωσε το λύκειο ταξίδεψε στο Εκουαδόρ, το Περού και τη Βολιβία στα πλαίσια ενός σχολικού προγράμματος. Έπειτα φοίτησε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον για ένα χρόνο και μετά μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου σπούδασε ψυχολογία και διεθνείς σχέσεις, με επίκεντρο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Όσον αφορά τη σχέση της με την υποκριτική, η ίδια δήλωσε πως φοβόταν μην αποτύχει, γι’αυτό δεν το προσπάθησε ποτέ. Ωστόσο, επηρεασμένη από κλασικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, η Μαρά πήγε σε επαγγελματική οντισιόν στην ηλικία των 19 ετών.
A film career begins
Η Ρούνι Μάρα έκανε μια πολύ μικρή εμφάνιση στην ταινία «Το Ξύπνημα των Θρύλων 3» το 2005, στην οποία πρωταγωνιστούσε η αδερφή της, Κέιτ Μαρά και ύστερα έκανε και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο ως γκεστ στη σειρά «Law & Order: Special Victims Unit». Το 2007 εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της σειράς «Women’s Murder Club» και το 2008 στη σειρά «The Cleaner» και στην ταινία «Dream Boy».
Το 2009 την είδαμε σε δύο επεισόδια της δημοφιλούς σειράς «Στην Εντατική» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και στις ταινίες «Friends (with benefits)», «Tanner Hall» έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, «Νιάτα σε έξαψη» που είναι βασισμένο σε βιβλίο, «Dare» και «The winning season» όπου και τράβηξε την προσοχή των κριτικών.
To 2010, η Μαρά έπαιξε στην ταινία τρόμου «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες», ριμέικ της κλασικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο Γουές Κρέιβεν. Για την ταινία αυτή είχε υπογράψει πως θα συμμετάσχει ξανά σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο σίκουελ, ενώ σε δήλωσή της ανέφερε πως η εμπειρία των γυρισμάτων της ταινίας αυτής την έκανε να αναρωτηθεί αν θέλει να συνεχίσει να είναι ηθοποιός. Μέσα στην ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The social network» μαζί με τους Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.
Μέσα στα επόμενα χρόνια η φήμη της εκτοξεύεται και όλο και περισσότεροι σκηνοθέτες σπεύδουν να την κλείσουν για τις ταινίες τους. Η ταινία που ίσως την έκανε πιο γνωστή είναι «Το κορίτσι με το τατουάζ», στην αμερικάνικη εκδοχή της τριλογίας Millennium του Στιγκ Λάρσον. Η Μαρά μεταμορφώθηκε στην Λίσμπεθ Σαλάντερ και βοήθησε τον Ντάνιελ Κρεγκ στην εξιχνίαση μιας σειράς φόνων. Για τον ρόλο συμμετείχε σε ακροάσεις και δοκιμαστικά για δυόμισι μήνες, αντιμετωπίζοντας τις Νάταλι Πόρτμαν, Κρίστεν Στιούαρτ, Σκάρλετ Γιοχάνσον και Κάρει Μάλινγκαν. Ως Λίσμπεθ Σαλάντερ έπρεπε να κόψει τα μαλλιά της κοντα και να τα βάψει μαύρα, να ασπρίσει τα φρύδια της, να κάνει τέσσερις τρύπες στο κάθε αυτί της, να τρυπήσει μια ρώγα από το στήθος της και το φρύδι της, όπως επίσης να κάνει μαθήματα υπολογιστών και skateboard! Τα piercing στη μύτη και τα χείλη ήταν ψεύτικα.
Το 2013 έπαιξε μαζί με τον Κέισι Άφλεκ στο δραματικό «Ain’t them bodies saint», στις «Παρενέργειες» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και στο «Her» με τον Γιόακιν Φοίνιξ. Δύο χρόνια μετά, έπαιξε στο «Carol» δίπλα στην Κέιτ Μπλάνσετ και στο «Pan», ταινία για την οποία δέχτηκε διάφορες κριτικές. Εκείνη και ο σκηνοθέτης, Τζο Ράιτ, αντιμετώπισαν τις κατηγορίες ότι έκαναν λευκό έναν χαρακτήρα που στην πραγματικότητα είχε δημιουργηθεί ως Αμερικάνος ιθαγενής.
Έπειτα, έπαιξε στο ιδιαίτερο φιλμ «Una», στην «Μυστική γραφή» μαζί με τον Έρικ Μπάνα και στην εξαιρετική δραματική ταινία «Lion», που αφορά μια πραγματική ιστορία ενός Ινδού που αναζητά την οικογένειά του. Πέρσι, την είδαμε στην επιστημονικής φαντασία ταινία του Netflix «The discovery», στο «A ghost story» -που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα-, καθώς και στην τελευταία ταινία του Τέρενς Μάλικ «Song to song» με τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Νάταλι Πορτμαν και Μάικλ Φασμπέντερ -επίσης απρόβλητη στη χώρα μας.
Παράλληλα, συνεργάζεται ξανά με τον Γκαρθ Έντουαρντς στην ταινία «Mary Magdalene», ενώ από την ταινία ξεκίνησε και το ειδύλλιό της με τον Γιοακίν Φοίνιξ.
Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται και το «Don’t worry, he won’t get far on foot». Παράλληλα, ετοιμάζεται και η τρίτη της συνεργασία με τον Έντουαρντς, στην ταινία «A House in the Sky».
Rooney Mara is an activist
Η ηθοποιός είναι ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Faces Of Kibera, με σκοπό την παροχή στέγης, τροφής και ιατρικής βοήθειας σε ορφανά στην Κιμπέρα, μια φτωχογειτονιά στο Ναιρόμπι της Κένυας. Επισκέφθηκε την περιοχή ως εθελόντρια το 2006 και ευαισθητοποιήθηκε στο να βοηθήσει τα ορφανά παιδιά, πολλά από τα οποία είχαν χάσει τους γονείς τους από το AIDS και άλλες ασθένειες σχετικές με τον ιό HIV. Τον Ιανουάριο του 2011 ένωσε τον Faces Of Kibera με τον οργανισμό Uweza Foundation, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία κοινωνικών εγχειρημάτων στην Κιμπέρα, όπως πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και διδασκαλία μετά το σχολείο.
Awards
Η Ρούνι Μαρά ήταν προτεινόμενη για Όσκαρ δύο φορές (για τις ταινίες Carol και Το Κορίτσι με το Τατουάζ) και για BAFTA, ενώ έχει κερδίσει μία Χρυσή Σφαίρα για την ταινία «Carol».
Διαβάστε επίσης
Mary Magdalene: Πρώτο teaser για τους Γιόακιν Φοίνιξ και Ρούνεϊ Μαρά