ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

British Pathé: Υλικό 3.500 ωρών διαθέσιμο δωρεάν στο Youtube

British Pathe

H British Pathé, από τις παλαιότερες εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως, ψηφιοποίησε υλικό που αγγίζει τις 3.500 ώρες και το διέθεσε στο Youtube δωρεάν.

Τα βίντεο, που καλύπτουν γεγονότα ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, επιστημονικά και αθλητικά του 20ού αιώνα, ψηφιοποιήθηκαν μέσω χορηγίας της National Lottery (διαδικασία που ξεκίνησε από το 2002) και τώρα πια είναι διαθέσιμα στο Internet για όλους.

Η καταστροφή του Χίντενμπουργκ, η ρήψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, το ιπτάμενο ποδήλατο του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στιγμές της Βασιλικής Οικογένειας  και ο Τιτανικός είναι μόνο μερικά από τα βίντεο της συλλογής της British Pathé που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς.

Ο Άλαστερ Γουάιτ, γενικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε πως “στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε στον κόσμο να μπορεί να δει και να απολαύσει τις ταινίες. Το υλικό είναι ένας θησαυρός ιστορικής  και πολιτιστικής σημασίας που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Το να το ανεβάσουμε στο Youtube ήταν η καλύτερη λύση”.

Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε το πλούσιο αυτό υλικό στο κανάλι της British Pathé στο Youtube.

British Pathé

Η British Pathé ήταν μια από τις δυνατές εταιρείες παραγωγής της βρετανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πριν από την έλευση της τηλεόρασης, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πήγαιναν στις  κινηματογραφικές αίθουσες για να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις (newsreel). Η ιδέα αυτή γεννήθηκε από τον  γνωστό Γάλλο κινηματογραφιστή Charles Pathé, όταν έφτασε στο Λονδίνο το 1910 για να εισάγει ένα καινοτόμο μέσο για το βρετανικό κοινό – η κινηματογραφική δημοσιογραφία.

Με το πέρας των χρόνων, η British Pathé κάλυπτε μια μεγάλη γκάμα γεγονότων, από ένοπλες συγκρούσεις και πολιτικές κρίσεις μέχρι τα περίεργα και εκκεντρικά στιγμιότυπα  του βρετανικού λαού. Η κινηματογραφική δημοσιογραφία συνδύαζε πληροφορίες και ψυχαγωγία με επιτυχία επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές των Βρετανών.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *