Candelaria, Ένα Τραγούδι για την Αβάνα
Η Καντελάρια και ο Βίκτορ Ούγκο (ναι, αυτό είναι το όνομα του κεντρικού πρωταγωνιστή) είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ζει στην Αβάνα της οικονομικής κρίσης. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1990, εν μέσω εμπάργκο και με τα είδη πρώτης ανάγκης να λείπουν, χωρίς ρεύμα και με λιγοστό φαγητό, οι δύο χαρακτήρες αναζητούν την συντροφικότητα και τον έρωτα. Τη σχέση τους βοηθά να ξαναζωντανέψει μία βιντεοκάμερα…
Η ταινία -που εντυπωσίασε στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο του τμήματος Venice Days- ξεκινά από την εμφάνιση της Καντελάρια σε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου τραγουδά. Είναι μία από τις λίγες σκηνές που η κάμερα του Κολομβιανού σκηνοθέτη Τζόνι Χέντριξ Ινεστρόζα βγαίνει από το φτωχικό του ζευγαριού για να συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία επικεντρώνεται στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, στα φωτισμένα από το φως του κεριού γέρικα πρόσωπά τους, στη ζωή τους (η Καντελάρια δουλεύει ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο, ο Βίκτορ Ούγκο φτιάχνει παράνομα πούρα).
Από άποψη υπόθεσης δεν γίνονται πολλά στην ταινία. Το τέλος μοιάζει, μάλιστα, προδιαγεγραμμένο (έως και προβλέψιμο) από την αρχή.
Αλλά αυτό δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει τον Ινεστρόζα φαίνεται να είναι τα πρόσωπα και οι ερμηνείες των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών: της Βερόνικα Λιν και του Άλντεν Νάιτ (Κουβανοί και οι δύο). Και εκεί έχει πετύχει διάνα: οι δύο ηθοποιοί από την Κούβα με χιούμορ και τρυφερότητα δείχνουν την σχέση ενός ζευγαριού που έχει περάσει μαζί πολλές δεκαετίες. Το Candelaria στην πορεία καταφέρνει να κάνει τον θεατή να χαμογελάσει και τον συγκινεί με την αυθεντικότητα των συναισθημάτων και με την μεγάλη καρδιά που διαθέτει.
Ο Ινεστρόζα δεν παραλείπει να ασχοληθεί με το θέμα του σεξ στην τρίτη ηλικία, όχι με σοβαροφανή, αλλά μάλλον με χαριτωμένο τρόπο. H ταινία διαθέτει αρκετά στοιχεία φολκλόρ ώστε να ικανοποιήσει όσους θέλουν να πάρουν λίγο «άρωμα» Αβάνας, αλλά όχι τόσα ώστε να μοιάζει βαρυφορτωμένη και ψεύτικη.
Παράλληλα, το κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο βρίσκεται εκεί: είτε με τις αναφορές στις περιπόλους που ελέγχουν τα σπίτια για κλεμμένα αγαθά, είτε μέσα από τις συζητήσεις στο ραδιόφωνο, ακόμα και μέσα από τον κούραση που βγάζουν οι δύο κεντρικοί ήρωες σε άλλη μία διακοπή ρεύματος.