ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Κίνα μπλοκάρει το Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου

BeijingΣε μία νέα κίνηση φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης, οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν τη συνέχιση του 11ου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Πεκίνου, την πρώτη ημέρα της έναρξης του. Από τις αρχές κατασχέθηκαν έγγραφα και ταινίες, ενώ κρατήθηκαν προσωρινά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γουάνγκ Χονγκγουέι και δύο ακόμα υπεύθυνοι του Φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν πιέσεις από αξιωματούχους να ακυρώσουν το Φεστιβάλ, το οποίο επρόκειτο να διαρκέσει έως τα τέλη του μήνα.

Μία προσπάθεια να μετακινηθεί ο χώρος πραγματοποίησης του φεστιβάλ από τα προάστια παρεμποδίστηκε από την τοπική αστυνομία.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για τους ανεξάρτητους δημιουργούς στην Κίνα να δείξουν δείγματα της δουλειάς τους, μία προσπάθεια που οι Αρχές αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αναφέρει το BBC.

Και παλαιότερα το Φεστιβάλ έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, με τις Αρχές να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να εμποδίσουν τη διοργάνωση να συνεχίσει.

Άνδρες που ισχυρίζονταν ότι ήταν αγρότες εμπόδισαν τους καλεσμένους της πρεμιέρας του Φεστιβάλ να εισέλθουν σε σινεμά της συνοικίας Σονγκτζουάνγκ.

Η Κίνα ελέγχει αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτιστική παραγωγή της χώρας και συχνά στρέφεται κατά των ανεξάρτητων δημιουργών που τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβερνά.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *