ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι κινηματογράφοι της Αθήνας από το 1896 μέχρι σήμερα

Πρόκειται για ένα δωρεάν λεξικό που θα πρέπει να έχει υπόψη του κάθε κινηματογραφόφιλος και φίλο-Αθηναίος.

Δέκα χρόνια χρειάστηκε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και λάτρης των Αθηνών Δημήτρης Φύσσας, προκειμένου να καταγράψει όλους τους αθηναϊκούς κινηματογράφους από το 1896 μέχρι σήμερα.

Τα σινεμά παρουσιάζονται αλφαβητικά, αναφέρεται –φυσικά- η διεύθυνσή τους, οι ταινίες που έπαιζαν, μερικά χαριτωμένα στιγμιότυπα από τη λειτουργία τους και πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες.

Για να τις βρει ο Φύσσας δεν έψαξε μόνο σε αρχεία και βιβλιοθήκες (εκμεταλλευόμενος από χειρόγραφα, μπλογκ, σκίτσα, περιοδικά κ.λπ.), αλλά μίλησε και με κατοίκους των περιοχών που βρίσκονταν οι αίθουσες, καθώς και με εργαζόμενους και ιδιοκτήτες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ένα πλήρες, «ιδανικό» λήμμα περιέχει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο θησαυρός αυτός (με τίτλο «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου» και 960 σελίδων) είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε το θελήσει, δωρεάν και εύκολα μέσω Διαδικτύου.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.athina984.gr

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *