ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι κινηματογράφοι Απόλλων, Αττικόν

attikon2

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κήρυξε διατηρητέους ως προς τη χρήση τους τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων που είχαν καταστραφεί στη φωτιά του Φεβρουαρίου 2012.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, επτά χρόνια μετά τις ζημιές που υπέστησαν.

attikon-apollon-on-fire

«Στο διατηρητέο κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά στην Αθήνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο με το από 4.4.1984 Π.∆. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984, χαρακτηρίζεται διατηρητέα η χρήση «κινηματογράφου – θεάτρου» στο τμήμα που καταλάμβανε η ανωτέρω χρήση.

» Η ανακαίνιση, οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες επισκευών και ο εκσυγχρονισμός των χώρων της διατηρητέας χρήσης θα ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιοποίησης – αποκατάστασης του συνόλου του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος, τηρουμένων των εγκρίσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (φορέων και υπηρεσιών).

» Εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις του από 4.4.1984 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο (ΦΕΚ 314/∆/21.5.1984)».

Σημειώνεται ότι το κτηριακό συγκροτήμα επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά, στην Αθήνα, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Ιδρύματος Σταμάτη ∆εκόζη – Βούρου είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το 1984.

Ο κινηματογράφος Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου και σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων. Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *