TV - ΣΕΙΡΕΣTV News

Ες αύριον τα σπουδαία: Έλληνες σκηνοθέτες με το βλέμμα στο μέλλον

Μετά τους δύο επιτυχημένους κύκλους της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μια ακόμη φορά, το φακό τους στο μέλλον, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις.

Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά και πλεονεκτήματά της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην Κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από το νέο κύκλο της σειράς της Δημόσιας Τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και την σταδιακή τους αναγνώρισή από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πρώτο επεισόδιο προβάλλεται σήμερα, Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 18.30 το απόγευμα.

es_aurion_ta_spoudaia(perimenontas_ton_ourano)1021

Περιμένοντας τον ουρανό – Eπεισόδιο 1

Στα πλαίσια της προβολής του τρίτου κύκλου της πετυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία» προβάλλεται το επεισόδιο με τίτλο «Περιμένοντας τον ουρανό» σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Νάκου.

Στο επεισόδιο παρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, 28 ετών.

Ο Χρήστος μιλάει για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τα πρώτα του βήματα, για τις ποικίλες επιρροές του, τόσο από τον χώρο της λογοτεχνίας, όσο κι από τον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και τις σπουδές του.

Εξηγεί τις θεματικές των βιβλίων του, με κυρίαρχες εκείνες του θανάτου και της ξενότητας, οι οποίες επανέρχονται τόσο στα ποιητικά, όσο και στα πεζά του έργα. Μιλάει, επίσης για το πώς βλέπει τη σύγχρονη πραγματικότητα, για το μέλλον και τα όνειρα του.

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος είναι νέος συγγραφέας και ποιητής. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή το 2013 με τίτλο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι», χάρη στην οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Λάσπη» το 2014 και πρόσφατα, το 2016 μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Τραμπάλα». Ο Χρήστος κατάγεται από τη Χειμάρρα, από πολύ μικρός ζει στη Σκάλα Λακωνίας και έχει σπουδάσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για τον συγγραφέα μιλάνε ο Κώστας Παπαγεωργίου, συγγραφέας και ποιητής, από τη μεγαλύτερη γενιά, η Μαρία Γιαγιάννου, από τη νεότερη, οι οποίοι μάς εξηγούν ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στον Χρήστο, για τον συγγραφέα Χρήστο Αρμάντο Γκέζο και για το πώς περιμένουν να εξελιχθεί στο μέλλον. Για τον Χρήστο μιλάει επίσης η μητέρα του, Αντωνία Γκέζου, η οποία φωτίζει κάποιες προσωπικές του πτυχές, αλλά και για το πώς ήταν ο Χρήστος μικρός.

Σκηνοθεσία-σενάριο-μοντάζ: Δημήτρης Νάκος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φάνης Καραγιώργος
Ερμηνεία αποσπασμάτων: Κώστας Βασαρδάνης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Κεκάτος
Τεχνική επεξεργασία: Authorwave
Παραγωγή: SEE-Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Θα ακολουθήσουν τα επεισόδια:

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ-2

«Ταλέντο» του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σκούρα, οπου θα δούμε τον Γιώργο Αρκομάνη. Ο Γιώργος υπήρξε ένας ατίθασος έφηβος, χωρίς να επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα σχολικά δρώμενα. Δύσκολα κάποιος θα στοιχημάτιζε στη μελλοντική του επιτυχία. Δέκα χρόνια μετά, ο Γιώργος είναι ένας καταξιωμένος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας με εξαιρετικές μουσικές σπουδές. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγεία, ως ο μάγος Tristan, δίνοντας παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το όνειρο του είναι να μπορέσει να συνδυάσει τις δύο αγαπημένες του τέχνες, τη μουσική και τη μαγεία, σε μια μοναδική παράσταση.

«Τέσσερις διαστάσεις και μία Λάμπα» του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα 4-διαστάσεις, την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη. Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος οι δυο νέες επαγγελματίες μας παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα μας ξεναγούν στις σύγχρονες προκλήσεις που παρουσιάζει αυτό το επάγγελμα σε μια εποχή οι παραδοσιακές μορφές άσκησης του, όπως οι μελέτες και οι κατασκευές, δεν είναι αρκετές να στηρίξουν ένα γραφείο. Έτσι ωθούνται να ανακαλύπτουν εκ νέου τον ορίζοντα του ώστε να επιβιώνουν και ταυτόχρονα να κρατάνε άσβεστη τη δημιουργική φλόγα που τις οδήγησε αρχικά στην επιλογή της Αρχιτεκτονικής.

15439979_10154757441087567_9050943861905897248_n

«Σιωπηλός Παρατηρητής» του σκηνοθέτη Χρήστου Καρτέρη, όπου θα δούμε την Νατάσα Ευσταθίου, θεραπεύτρια/εμψυχώτρια του πρωτοποριακού εργαλείου iMUSE. Το πρωτοποριακό εργαλείο iMUSE, είναι ένα πολυαισθητηριακό διαδραστικό τεχνολογικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες και ηλικιωμένους να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που διαφορετικά θα τους ήταν αδύνατες, να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εκφραστούν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας.

«Εικόνες στα Σύννεφα» του σκηνοθέτη Παναγιώτη Σκορδίλη, στο οποίο μας παρουσιάζεται η δουλειά και η καλλιτεχνική διαδρομή του σκιτσογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, μόνιμου συνεργάτη της εφημεριδας «ΤΑ ΝΕΑ», από τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματία σκιτσογράφου έως τη διεθνή βράβευσή του. Ο νεαρός καλλιτέχνης μας μιλάει για τον τρόπο έκφρασής του, τις προσδοκίες και τους φόβους του, που παρουσιάζει μέσα από τα σκίτσα του, τα θέματα των οποίων αντλεί από την καθημερινότητα των ανθρώπων στη μεγαλούπολη.

«Miss Omonoia» του σκηνοθέτη Γιώργου Γκούνεζου, στο οποίο μας παρουσιάζεται η ομάδα UrbanDig που διερευνά τις κρυφές ιστορίες κάτω απ’ το ορατό αστικό τοπίο και αποκαλύπτει νέες αφηγήσεις μέσω θεατρικών παραστάσεων και παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Η πρακτική ξεκινά από την παρατήρηση, την έρευνα και την χαρτογράφηση περιοχών και στην συνέχεια σε απρόβλεπτα σημεία, αθέατες γωνιές, κλειστούς και ανοιχτούς χώρους οι ηθοποιοί επανα-συστήνουν την πόλη στους κατοίκους της. Έτσι – έστω και για λίγο – οι πολίτες οικειοποιούνται τον δημόσιο χώρο ενώ παράλληλα χτίζεται μια συλλογική ταυτότητα μέσα από την μνήμη, την επιθυμία και την αίσθηση.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *